torsdag, december 08, 2011

DN häcklar Juholt och faller på eget grepp

DN häcklar ju Håkan Juholt för hans omsorg, att även landsbygdens folk skall ha tillgång till telefon. DN går till attack på bred front både på ledarsida och i spalterna.

För oss som är/har varit verksamma inom området förefaller DN:s utspel något märkligt. Med PTS godkännande (PTS är således part i målet) håller ju Telia på att montera ner kopparnätet på landsbygden. Som ersättning får man ett dåligt fungerande mobilnät! Det är ju förmodligen detta Juholt vänder sig mot även om han formulerar sig dunkelt!

Då blir ganska pinsamt när både DN:s ledarsida och spalterna försöker att påstå att Juholt är ute i ogjort väder. Till hjälp försöker man ta professorn vid KTH Jens Zander och lägger ett antal ord i munnen på honom. För den som jobbat både på Ericsson, Telia och Försvarsmakten och sysslat med både trådbunden och radio i över 40 år, förefaller DN:s insats synnerligen begränsad. Sedan borde man sluta med att referera till PTS som ju utför regeringens uppdrag.

Ibland känns det som om DN:s medarbetare och många med dem aldrig varit norr om semaforen i Hagalund. Platsen där många tror att Norrland börjar. På denna blogg har vi valt att kalla detta för Stureplans-retorik!

”Varför skall man vara gammal, fattig, sjuk och bo på landet, när man kan vara ung, rik, frisk och bo vid Stureplan!

Jag är själv bosatt i Gnesta kommun 50 km fågelvägen från Stockholms Stadshus. I Gnesta kommun finns det många områden, som inte har mobiltelefontäckning. Men däremot finns det som tur ett väl utbyggt kopparnät. Detta vill vi behålla och utveckla till 8 MBit/s. Då kan vi få ordentlig datatrafik inklusive riktig TV.

Nedanstående rader skrev jag redan 2009 på denna blogg. Det gäller än!


MÅNDAG, NOVEMBER 09, 2009

Behåll Din fasta telefon

Fler väljer att säga upp sitt fasta teleabonnemang. Många p g a operatören Tre:s oseriösa framfart. Det finns många fördelar med ett fast abonnemang:

- Köra bredband upp till 8 MBit/s- Titta på TV (ung som Boxer)
- Ansluta trygghetslarm för äldre
- Ansluta inbrotts- och brandlarm
- Bra förbindelsekvalitet
- Låg kostnad för apparat - den går att använda år ut och år in
- Fungerar mycket längre vid strömavbrott än mobiltelefonen gör
- Vid larm vet larmcentralen var man är - även om man inte kan ge position
- Klarar t ex streaming video, vilket en mobiltelefon inte klarar

Om nu staten dessutom vill att fler skall ha tillgång till Internet, om fler kommer att vårdas hemma mm, så skall man givetvis inte lägga ner de fasta förbindelserna i glesbygden!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar