fredag, december 02, 2011

Fotografering av luciatåg stoppas

Flera kommuner förbjuder nu föräldrar att ta kort på dagis pga att det kan finnas barn där med skyddad identitet. Med detta beslut kan man ju undra över var samhället är på väg. I en debattartikel i dagens DN går Eva Hamilton VD för Sveriges Television m fl till attack mot politikers ambitioner att mer och mer förbjuda fotografering inom bl a den kommunala verksamheten.

I fallet dagis med förbjuden fotografering kan man ju undra över hur stor spridning dessa bilder får. När det gäller SVT så kan ju spridningen bli enorm. Man kan då undra vem som har rätt i frågan?

För egen del skulle jag aldrig generellt avstå från att plåta mina barn på dagis. Då hade nog dagis-fröknarna fått lyfta ut mig om de orkat! Jag tror ej heller att de kunnat förbjuda detta med rådande svensk lagstiftning och som representanterna för SVT säger i debattartikeln "yttrandefriheten" finns lagstadgad.

Lucia-traditionen liksom andra djupa traditioner är viktig i det svenska samhället och den svenska identiteten. Det finns ingen som helst anledning att göra generellt avkall på detta.

Sedan har jag aldrig förstått hur samhället kan tillåta att personer förföljs och behöver skyddad identitet. De personer som är orsaken till detta borde sitta inom lås och bom för jämnan. Till 98% är det kvinnor och barn, som utsätts för dessa övergrepp. En grupp som oftast inte tar ut de rättsliga svängarna särskilt mycket. Här har nog rättssamhället misslyckats rejält!

Sverige är ju duktiga på kvinnors ekonomiska jämställdhet men ligger i den Europeiska botten när det gäller mäns våld mot kvinnor (den 4:e jämställdhets tesen).

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar