söndag, april 10, 2011

"Det skiter jag i", skrev Zaremba

Som nu skrivit sin tredje artikel om den urspårade svenska skolan.”Man måste låta rätt gå före galet.” En skolas kamp mot överheten.

För en lekman i ämnet de senaste åren (tidigare var jag vice ordförande i skolstyrelsen i Nyköpings kommun - på den goda tiden) börjar man nu förstå varför den svenska skolan hamnat på efterkälken. En kvalificerad byråkratisk flumskola, där alla i största välmening, sviker eleverna å det grövsta.

I skolan härskar eleven inte ordningen. I skolan kan en elev anmäla en lärare, som blir uthängd, utan konsekvenser även om det är falsk angivelse. Citatet tillhör skaparen av Minerva-skolan i Umeå Hans Jansson, som skickade hem en elev, som inte hörde hemma i skolan. "Så får man inte göra" skrev Västerbottens Folkblad(S). Hans svar var just "Det skiter jag i".

Nu har han med en helt annan inställning (liknande den finska) fått en skola som har högst betyg i Norrland. Professorer, pedagoger, rektorer och en del flumlärare tjuter i högan sky, men skolan presterar.

Just detta med ordning är förmodligen den viktigaste ingrediensen att få en bra undervisning och enskilda kunskaper för framtiden. Beskrivningarna av den mer eller mindre politiska utbildningen vid dåtidens Lärarseminarier är skrämmande. Dagispersonal blir rektorer för gymnasier och kan i stort ingenting etc etc.

Man kan bara undra över hur länge detta fått fortgå utan att den nuvarande borgerliga regeringen ingripit mot förfallet. De flesta föräldrar som är intresserade av sina barns framtid, måste skapa sig en bild och ställa krav på den skola, som ansvarar för sina barns utbildning. Så sker nog även i många fall. Men sanningen kan vara tuff.

Hans Jansson fick sparken från den kommunala Teg-skolan i Umeå av den kände Ibrahim Baylan(S) och startade istället Minerva-skolan. Den skolan har bland de bästa resultaten i Norrland och folk står i lång kö dit. Den gamla Teg-skolan har bland de högsta mobbing-talen i landet och har allmän oreda. Något att fundera på.

Zarembas artiklar kommer säkert att väcka förstämning hos de flumprofessorer och pedagoger, som länge fått leda den svenska skolan på avvägar. Alltför länge har skolan varit föremål för en liten klick "kunniga och insatta" till förfång för vitterheten. Maciej Zarembas berörande reportage i DN fortsätter!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar