onsdag, april 27, 2011

Ett över hövan rörigt fullmäktige

Tisdagens kommunfullmäktige går nog till historien, som det mest röriga som upplevts. Ordföranden Gert Nilsson behöver dessutom läsa på fullmäktiges arbetsordning och kommunens revisionsreglemente.

En starkt bidragande orsak till kantigheter är att han delat ut en felaktig arbetsordning på det tidigare mars-mötet. I det nya reglementet behöver man inte underteckna en interpellation, det går bra att skicka ett elektroniskt mail. Nu raljerade ordföranden en bra stund, över fråga om undertecknande av en interpellation till BoU ordförande kring matematikundervisning, på felaktiga grunder.

För kvällen ströks punkterna angående årsredovisning, revisionsrapport och ansvarsfrihet för styrelser och nämnder, då revisionen ej lämnat någon rapport. Enligt revisionsreglementet skall revisionsrapporten lämnas senast 6 veckor efter presentation av årsredovisning. Denna redovisades den 14 mars 2011 och revisionsrapporten skulle sålunda ha förelegat i måndags dagen före kommunfullmäktige april-sammanträde.

Det måste närmast betraktas, som något pinsamt att varken ordförande eller revision tycks vara medvetna om detta.

Vi har ju tidigare framfört kritik mot det alltmer ökande dukningen av ärenden. Ett nära farsartat rekord togs nog när det gäller bokslut, revision och ansvarsfrihet för kommunens bolag. Årsredovisning var utskickad i laga tid (dock inte beredd i kommunstyrelsen) men styrelsernas underskrifter dukades liksom en ganska tjock lunta med revisioner, som man då fick 15 minuter på sig att läsa in. Synnerligen rörigt.

Avslutningsvis så beslutades om kommunens strategiska mål. Ett ärende som dukats vid föregående fullmäktige men nu förelåg i ordentlig skriftlig form. Enda diskussionen gällde om begreppet "Mönsterarbetsplatsen" skulle finnas eller ej i målen. För oss klentrogna lite mer liberala individer, känns detta begrepp mer som hurrarop för en planhushållningsdogm från 50-talets Sovjet!

I övrigt kan man notera att de två "härförarna" Ann-Sofie och Johan höll en relativt låg profil med dock i och för sig konstruktiva inlägg. Mötet blev med detta en övning i samsyn med undantagandes av Mönsterarbetsplats.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar