söndag, oktober 11, 2015

Vad får man spara in på?

"Önsketänkandet går som en röd tråd genom flyktingkrisen. För en månad sedan försäkrade Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson att antalet asylsökande inte var något som helst problem att hantera.

Lika trygg var SKL:s ordförande Lena Micko (S), som avfärdade tanken att nyanlända innebär en ekonomisk belastning för kommunerna (Ekots lördagsintervju 26/9). Nu larmar SKL tvärtom om att flyktingkrisen kommer att leda till en skattechock." Anna Dahlbergs ledare i dagens Expressen! Här finns en kompleterande länk till Tino Sanadaji i realtid.se


På denna blogg har vi ständigt under de två senaste åren varnat för en total krissituation. Denna tycks inte än ha nått invånarna i Sverige i någon större omfattning. Svenskar är ju så dåliga på matematik! Men nu aviserar då plötsligt SKL (Sveriges kommuner o landsting) att kommunalskatten kan behöva höjas med 2 kr för att täcka flyktingkostnader. Ganska märkligt att nyss var flyktingar en tillgång men nu blir de plötsligt en kostnad. 


2 kr är en ganska ansenlig summa på den redan högsta skatten i världen. Svenska pensionärer kommer då att betala 15% mer i skatt än sina engelska kollegor. För egen del blir det då ökad skatt med 7.000 kr om året. En icke oföraktlig summa!


Men självklart är det inte kommuner och enskilda personer som skall betala. Det måste hela samhället göra. Varför skall företag, näringsidkare, spelare på börsen m fl inte vara med och betala kalaset?


Dessa skattehöjningar inklusive redan beslutade kring bensin, el etc gör det pregnant att börja spara in på utgifter. Först ryker nog prenumerationer på dagstidningar (just avslutat en), därefter olika TV-avgifter inklusive licens, snabbt bredband, avgifter till olika föreningar, börja fakturera landstinget för sjukresor etc. Bilen kan man inte spara på eftersom den behövs för transporter på landsbygden!


Ett gott grundtips är att den redan hårt ansträngda tidningsvärlden kommer att få det än svårare!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar