lördag, oktober 10, 2015

Kejsaren avklädd!

Kristdemokraterna har beslutat att säga upp Decemberöverenskommelsen något som riktiga liberala debattörer applåderar och vänstern dito naturligtvis kraxar sig hesa över. Men den demokratiska ordningen är nu återställd även i Sverige.


Decemberöverenskommelsen var ju ett slag mot både demokrati och parlamentarism - ett frikort att gira Sverige kraftigt åt Vänsterpartiets politik utan att det fanns någon majoritet för detta i Riksdagen. För den som är det minsta insatt i politik så är givetvis DÖ helt unik i världens demokratiska stater. Det skulle aldrig gå att införa autokrati (styre utan maktdelning) i något annat land och i Sverige strider det även mot grundlagens principer.


Nu får Stefan Löfven bemöda sig att lyssna även på allianspartier. Det bästa han skulle kunna göra på kort sikt är nog att socialdemokraterna regerade ensamma. Det skulle nog kunna locka både center- och folkparti till delvisa uppgörelser.

 
Men om det fanns lite go i alliansen skulle man testa av vem eller vilka som skall regera. Det görs enklast t ex i höst genom att lägga en gemensam alliansbudget, som utmanar regeringens. Den budget som vinner skall givetvis regera Sverige fram till 2018!


Likt sagan Kejsarens nya kläder står nu Stefan Löfven tämligen avklädd till allmänt beskådande! Alla beundrar de vackra kläder kungen har tills den lille gossen utropar: "Han har ju inga kläder på sig"!


När det gäller flyktingdebatten har något liknande inträffat. Nu anser t o m de flesta att det finns en kris. Något som vi skrev om på denna blogg för två år sedan!


Här kan man läsa Johan Westerholms analys av det politiska läget på Ledarsidorna.se.


Vill man läsa en initierad betraktelse över tillkomsten av DÖ så rekommenderas Fokus betraktelse En osvensk politisk historia!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar