onsdag, januari 22, 2014

Sörmlands Nyheter förhandsgranskar nu läsarkommentarer!

Tidningens beslut att förhandsgranska (censurera) läsarnas kommentarer har väckt en viss debatt. I praktiken fanns denna censur redan tidigare, då bara vissa artiklar kunde kommenteras. Det fanns heller inga möjligheter att utnyttja anonyma kommentarer.


Det finns ju både fördelar och nackdelar med förhandsgranskning. Nackdelen är att aktualiteten i debatter blir lidande, debatterna kanske långt utdragna och speglar ej en tyckande majoritet. En usel interaktion med andra ord. 


En annan nackdel är att man faktiskt inte vet om tidningen refuserat ett inlägg; dvs man skapar osäkerhet och olust, då man lätt kan få uppfattningen att någon vägrar svara. Det innebär egentligen att ett helt meningsutbyte måste refuseras för att inte diskriminera en enskild debattör. Hur SN har tänkt sig att lösa den potatisen står skrivet i stjärnorna.

 
Fördelen är givetvis att man kan stoppa inlägg som bryter mot svensk lag eller tidningens etiska regler. Nu är ju tidningen inte ensam om att begränsa inlägg. Dagens Nyheter och svenskan har ju tidigare slutat med detta av olika skäl. Risken är ju då att samhällsdebatten tas över av mindre seriösa sajter typ flashback eller vad de heter.


Tidningar liksom många bloggare har en svår avvägning att göra för att kunna medge en för allmänheten intressant debatt och i sin förlängning ett ökat intresse för aktuell tidning/blogg. Tidningsbranschen är minst sagt i ekonomisk gungning och SN har ju knappast råd med att tappa ytterligare intresse från presumtiva prenumeranter.

 
Detta beslut innebär förmodligen en moralisk upprustning i spalterna men kan i värsta fall innebära ett ökat ointresse för tidningen!  


I varje fall är Peter Wolodarskis inlägg "Marschen från torget till den smala åsiktsgränden", värd att uppmärksammas i alla sammanhang! Så även för SN!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar