tisdag, januari 21, 2014

Sällskapsresan 1En eller två gånger om året brukar vi (jag och hustrun) resa till varmare breddgrader. Detta brukar huvudsakligen ske under snöskottningstid! Vi är ett gäng på 7-8 personer, som reser tillsammans och har jättekul. Vi försöker ta tillvara på den tid, som finns kvar; för en gång kommer man inte att orka!

Denna januari föll lotten på all inclusive i San Augustin, Gran Canaria. En plats som både har svensk skola, kyrka och flera "svenska" restauranger. San Augustin besökte vi för första gången efter Gnestas första val 1991. Vi bodde på Monte Rojo i närheten av Gloria Palace; de två hotell där Lasse Åbergs film Sällskapsresan spelades in i början på 80-talet.  Att San Augustin blivit så populärt bland svenskar beror säkert på denna film! Nedanför nämnda hotell finns Centro Commercial kvar som det såg ut på 90-talet men något chanserat. På ena sidan av detta centrum finns Peppes Bodega, som omtalas i filmen. Platsen där man kunde köpa vinflaskor laddade med sprit.

Förutom Grekland/Rhodos, tidigare Egypten och inte minst staden Alassio på italienska rivieran så är Gran Canaria vår främsta oas. De flesta av våra besök har gått till staden Arguineguin belägen mellan Mas Palomas och Puerto Rico efter sydkusten. Den enda riktiga staden på Gran Canaria jämte Las Palmas med sin fantastiska Las Canteras (strandpromendaden). Om man skall bege sig till en riktig tjusig plats så är Puerto de Mogan, att rekommendera. Undvik gärna Playa Inglese och ev grisfester (sällskapsresan). Ta gärna en resa upp i bergen till Cruz de Tejedo och besök öns norra mer gröna delar.

Ett bra alternativ till GC är Teneriffa. Men undvik gärna det överbefolkade Playa Americas eller Los Christianos. En intressant plats är Puerto de la Cruz med sin botaniska trädgård och Loro Parque och naturligtvis den högt belägna Teide-dalen. 

Resan denna gång började intressant på Gran Canarias numera kraftigt utbyggda flygplats. 30 resenärer stod och undrade över var 30 tillhörande väskor tagit vägen! När damen som endast kunde tala spanska bakom en skottsäker glasvägg drog fram A3-planschen med väsktyper började man inse att detta skulle ta upp till 8 timmar att reda ut. Om ni minns Åbergs borttappade väska med en värd som kunde lite svenska och hejade på Hammarby, så förstår ni vad som var på gång! En verklig aha-upplevelse. Så småningom upphittades dock samtliga väskor på en helt annan och oväntad plats och kvällen kunde avnjutas som planerat med god mat i glada vänners lag!

Vädret så här års är lite chansartat men solbruna blev vi även om det var magert med dopp i havet. All inclusive hotellet IFA Interclub Atlantic Hotel, 3 stjärnigt var helt ok men kanske lite långt från allfartsvägarna i varje fall för äldre!


Några historiska vingslag känns inte direkt närvarande på GC. En gång gjorde vi en skräckfärd med en VW Golf Cabriolet från Mogan upp över bergen med obevakade sidostup till Cruz de Tejedo och sedan ned till Puertos de Las Nievas, där fäjorna till Teneriffa går. På vägen passerade vi många bohålor i bergen där de tidiga guancherna lär ha bott! Om nu gammal kultur saknas till förmån för mången obebodd time-sharing lägenhet, så finns det gott om sol, värme, vindar, vatten och god mat och dryck året om! La quenta por favor! 


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar