tisdag, januari 07, 2014

Politisk cynism!

Erik Ullenhags statssekreterare Jasenko Selimovic(FP) skriver på dagens DN Debatt om politisk cynism och "Missbruka inte kampen mot främlingsfientlighet”. 


Vi kan bara hålla med honom. Vi har ju själva blivit offer för denna politiska cynism substansierad av den värsta sorten, www.alliansfrittsverige.nu samt något mer hyfsade nyheterna24.se.


"Politisk cynism. I alla politiska läger utnyttjas oron för främlingsfientligheten i taktiska syften. Men stridslinjen går inte mellan ”goda” invandrare och ”rasistiska” svenskar utan mellan de goda krafterna och de diskriminerande, och dessa finns i båda kategorierna. 


År 2013 har handlat om främlingsfientlighet. Denna fråga kommer också att vara central under valåret 2014. Därför är det viktigt att peka på en växande tendens, nämligen missbruk av kampen mot främlingsfientlighet.

Många cyniska aktörer har förstått att främlingsfientlighet oroar många människor i Sverige och försöker utnyttja denna oro för sina egna syften. De maskerar egna intressen bakom en påstådd kamp mot främlingsfientlighet. Missbruket tar sig både stora och små uttryck. Vanligast och kanske oskyldigast är att brännmärka sina motståndare genom att kalla dem för rasister. 

Det är också vanligt att angripa motståndarens politik genom att koppla den till SD och rasism. När LO och Karl-Petter Thorwaldsson meddelade att de ville begränsa arbetskraftsinvandring ansträngde sig en del personer till höger att förklara detta för rasism.  Men man behöver inte vara rasist bara för att man vill minska arbetskraftsinvandring. 

Missbruket har också allvarligare former. Inför valet 2010 ägnade sig socialdemokraterna åt att smutskasta alliansen, genom att påstå att alliansen skulle komma att regera tillsammans med SD. Det spelade ingen roll att ledarna för alliansen gång på gång förklarade att det aldrig skulle bli aktuellt. Aftonbladets ledarsida hängde på med artiklar som antydde eller påstod möjligheten att alliansen skulle samarbeta med SD. 

Tre av dem publicerades de sista tio dagarna innan valet med rubriker som ”Rasism skrämmer inte de borgerliga”. Även på valdagen antydde man att Reinfeldt ”inställsamt blinkar” åt SD-väljare i artikeln ”Europahögern allierar sig med rasistpartier”.

Naturligtvis visste både Socialdemokraterna och Aftonbladets ledarsida att de på det sättet framställde SD som ett möjligt regeringsparti och att stödet för SD därmed kunde öka, men det spelade mindre roll. Poängen var att smutskasta alliansen – ett mål som allt annat underordnades. 

Missbruket fortsatte även inför kyrkovalet 2013. Många partier och politiker av olika färg försökte mobilisera sina väljare genom att hävda att valet handlade om att stoppa SD från inflytande. Socialdemokraterna gjorde kanske det största numret av det. En hel del människor gick därför och röstade i ett val som de, enligt egen utsago, inte begrep mycket av. 

Men hur viktigt det var att stoppa SD från inflytande visade sig bara fyra dagar efter kyrkovalet. Då enades de rödgröna om att ge SD inflytande i en av de största frågorna under denna mandatperiod över huvud taget, nämligen den om skatterna. Om det var så viktigt att inte ge SD inflytande den 15 september, hur kunde det sluta vara viktigt den 19 september?" 


Hela inlägget av Selimovic kan läsas här!


2 kommentarer :

 1. Anonym9:19 fm

  Jag har svårt att begripa att stridslinjen går alltid mellan ”goda” invandrare och ”rasistiska” svenskar.

  Varför kategoriseras det inte - mellan "goda" svenskar och rasistiska "invandrare"?

  Goda krafterna och de diskriminerande, dessa finns i båda kategorierna fast i omvänt perspektiv. 

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt. Alla varianter finns självklart inom alla "läger". Men det förutsätts ofta att invandraren skulle vara i underläge, vilket kanske inte är helt korrekt längre!

  SvaraRadera