fredag, januari 31, 2014

Politisk adel?

Bråk har ju utbrutit i Solna, där Gustaf Reinfeldt son till mer kända politiker nu efter en kort tid som politiker placeras på valbar plats till Solnas kommunfullmäktige. En anonym moderat säger till tidningen Metro: ”Det är pappas och mammas namn som har placerat Gustaf Reinfeldt högt upp på listan. Det är nästan som i Nordkorea.”


Men det har varit betydligt vanligare att socialdemokratiska ättelägg har haft en gräddfil in i politiken utan erfarenhet eller några gjorda större avtryck! Exempel på detta är Mona Sahlin och Per Nuder.


I Gnesta kommun finns det än mer tydliga exempel. Kommunalrådet Johan Rocklind hade endast tre års erfarenhet av politik i Barn- och utbildningsnämnden, när han som 26- åring utsågs till kommunstyrelsens ordförande.


Kukkamariia Valtola-Sjöberg(MP), som samtidigt utsågs till kommunstyrelsens förste vice ordförande saknade all politisk erfarenhet.

 
Att två av tre tongivande politiker i Gnesta kommun saknar både kompetens och erfarenhet för sitt värv har naturligtvis satt tydliga spår i den kommunala verksamheten de senaste 3 åren. Framför allt berör detta en något rörig ledning. 

Alla ständiga misstag och omtag av sådant som tidigare gjorts under kommunens 20-åriga historia är synnerligen irriterande och kostar stora pengar för skattebetalarna. 


Man agerar ofta oprofessionellt i omstridda frågor och i den mån det blir några beslut är dessa sällan förankrade trots att det tagit evigheter att formulera.


Politisk adel eller gräddfiler är ett intressant fenomen men oftast till förfång för kommunernas skattebetalare. Kunskap och kompetens betalar sig även i det politiska livet. Motsatsen kväver den politiska spänsten och kreativiteten!


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar