torsdag, april 25, 2013

Vem avgör vad som är extremism?

Enligt SVT.SE väntas Regeringen ge klartecken till stöd mot att ungdomars värvning av extremistgrupper på Internet. Nu vill man se omedelbara åtgärder för att motverka att ungdomar radikaliseras framför datorn.

– Vi ser en global trend idag, en trend som växer. Inte minst i efterdyningarna av det som hände i Boston bara för en vecka sedan så tror jag det är viktigt att se att vi tar det här på största allvar, säger EU-minister Birgitta Ohlsson (FP).

Regeringen vill nu markera tydligt mot radikalisering på nätet. På regeringssammanträdet i dag väntas man ge klartecken åt nya åtgärder som ska försvåra för extremistgrupper att värva unga på internet och i sociala medier. Det handlar om såväl politisk extremism på höger- och vänsterkanten som religiös extremism.

Bland annat vill man motarbeta vad man kallar självradikalisering - där framförallt unga män influeras av extremism framför datorn. Unga män som ofta är svåra att nå på traditionella vägar.
--
Självklart är detta en angelägen åtgärd men hur skall man definiera och identifiera extremism? Vem avgör detta? Är det månne Åsa Linderborg i Aftonbladet eller Ulf Nilson i Expressen? Eller är det regeringen, som har tolkningsföreträde? Detta är nog ingen enkel fråga att hantera. En utgångspunkt är att göra en backtrack med utgångspunkt från fakta kring terrorism i Sverige eller deltagande i utländsk terrorism. Men härtill erfordras tillgång till SÄPOS arkiv.

En annan möjlighet, som vi diskuterat på denna blogg är att inrätta ett sk författningsskydd likt Tyskland. Det kommer att ta ett antal år eftersom grundlagarna måste ändras. En sådan institution kommer att sätta press på extrema partier som kommunister och nazister i Sverige. Som bekant är dessa partier förbjudna i Tyskland.

Att på juridisk basis bestämma vad som är extremism eller ej torde vara mer användbart för en rättsstat. Nu tenderar det ju mest vara journalister med vänsterextrema åsikter, som bestämmer vad som är extremism och det kan väl knappast vara särskilt demokratiskt!

2 kommentarer :

  1. Vad glad jag blir att du öppnat kommenteringen igen! Du har en mycket läsvärd och personlig men påläst och kunnig blogg. Ibland känns det trist att inte få delta i debatten och komma med inlägg. Heder åt öppenheten!

    SvaraRadera
  2. Sorry att det dröjde med svar. Jag har inte vant mig vid öppenheten. Men jag håller med dig. Kommentarer är oerhört viktiga och givetvis ett stort bidrag till ett demokratiskt och ärligt samhälle!

    Dessutom kan man ju ha fel ibland!

    SvaraRadera