lördag, april 06, 2013

Socialdemokraterna vill även halvera antalet icke godkända grundskoleelever till 2020

"Det är ett väldigt skarpt, ambitiöst mål, säger Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson för S, och pekar på att trenden med sämre kunskapsresultat i skolan snabbt måste brytas om det ska kunna nås.

Idag är det tolv procent av eleverna som inte når kunskapsmålen i nionde klass och därför inte blir behöriga till att söka gymnasieskolan. Om S vinner valet 2014 är löftet att den andelen efter sex år ska vara nere på sex procent."


Detta är ju ett högst vällovligt mål, som nog de flesta skolpolitiker bejakar. Men hur skall det gå till? Idag vet vi att det är främst invandrare med kort tid i Sverige, som av naturliga skäl inte klarar grundskolan i samma takt, som andra elever. Låt oss säga att du är 14 år och kommer till Sverige. Hur skall du på två år lära dig svenska och samtidigt klara grundskolan? Det torde vara närmast en omänsklig uppgift!

Vad vill således Baylan till 2020? Vet han redan nu hur stor eller liten invandring eller flyktingmottagning kommer att vara? Nog känns det ändå som lite drömmakeri! Men för all del. Det kanske skulle vara bra att socialdemokraterna får visa framfötterna. Vi förutsätter givetvis då att man inte löser detta genom att skuldsätta Sverige och svenska kommuner än mer. 

Nu har man genom ett antal snabba mål snart halverat både arbetslösheten och skolans problem. Man har dock i hastigheten glömt att tala om hur vägen mot dessa mål skall se ut. Dvs verksamhetsidéerna behöver redovisas. Det hade varit verkligen intressant att få ta del av dessa!