Solcellen är till skillnad från solfångaren mycket dyr och levererar ytterst lite ström på p g a Sveriges låga deklination mot solen. Detta gäller särskilt på vintern. Kommer man ner till mellan-Tyskland så blir en solcellnågot mer effektiv.
Den tredje varianten kallas för luftsolfångare och förvärmer luften, som tas in av en sk frånluftvärmepump. Den är mycket enkel till sin konstruktion och troligtvis bland det mest effektiva man kan tänka sig. Särskilt om man vill uppfylla kraven på husets luftomsättning.
De flesta som gör stora investeringar i solceller blir mycket besvikna då investerings- och underhållskostnaderna dvs LCC-kostnaderna blir gigantiska jämfört med vanliga enkla solfångare.
Har man redan ett vattenburet värmesystem så kan man köpa sig en soltank och använda en solfångare. Det sparar många kronor i uppvärmning särskilt vår, sommar och höst. Har man en frånluftvärmepump så bör man satsa på luftsolfångare kanske den effektivaste av dem alla.
Är man skolad i energifrågor, fysik, VVS mm så är det inte särskilt svårt att räkna ut vad som är mest effektivt. Kostnaden för solceller måste minska med minst en tio-potens för att den skall bli intressant. Än mindre kan det vara intressant för el-nätsägarna mht felkällor och nätstabilitet i riksnätet (The Grid).
Energimyndigheten i Eskilstuna har ju inte uppvisat några större fysikaliska kunskaper utan synes styras mera med hjärtat från regeringskansliet i Stockholm.
Skaffa gärna något på taket. Det kan vara lönsamt. Men köp inte solceller!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar