fredag, april 26, 2013

Dagens toppnyhet - svenska spionerade mot USA för Kubas räkning!

Dagens hetaste ämne en svenska med ursprung i Costa Rica har under sin tid som amerikansk och förmodligen svensk medborgare spionerat för kommunist-Kubas räkning. Hon är sedan 1996 tillika gift med en svensk UD-tjänsteman.

SVT.SE skriver: Misstankarna handlar om att kvinnan ska ha förberett spionage för Kubas räkning genom att "upptäcka, värdera och rekrytera amerikanska medborgare" på känsliga säkerhetsposter, uppgav Washington på torsdagen.

Åtalet mot kvinnan kom redan 2004, men då hon befunnit sig utanför USA sedan 2002 har det amerikanska rättsväsendets försök att få tag på henne misslyckats. Enligt amerikanska medieuppgifter ska kvinnan ha underrättats om anklagelserna som riktats mot henne 2011.

1996 gifte sig den spionanklagade kvinnan med en tjänsteman vid utrikesdepartementet i Stockholm, enligt TT. Mannen har varit anställd vid det svenska regeringskansliet sedan 1980-talet och har haft flera utlandsposteringar samt ingått i regeringsdelegationer i olika sammanhang.

Den på nytt aktuella kvinnan åtalades ursprungligen 2004 men åtalet har hemlighållits tills nu. Om hon skulle dömas riskerar hon livstids fängelse.

Det är oklart vad kvinnan har för medborgarskap i dag. Hur som helst medger inte utlämningsavtalet mellan Sverige och USA utlämning för spioneri.


Däremot torde hon kunna åtalas i Sverige eftersom spioneri inte är tillåtet enligt svensk lag!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar