fredag, april 05, 2013

Fredag morgon mest uppåt och lite neråt i spalterna!

Den styrande majoriteten i Gnesta har tagit kritiken mot passivitet när det gäller ungdomsarbetslöshet på allvar genom att återuppliva den gamla arbetsmarknadsenheten. Den 21 mars skrev vi senast om detta och Gnesta-Alliansen hade även ett inlägg i Sörmlands. Tidningen har oxo redaktionellt tagit upp avsaknaden av en helhetssyn inom kommunen för bekämpning av främst ungdomars arbetslöshet, som i Gnesta ökat med 35% det senaste året..

På denna blogg har vi skrivit spaltkilometer i ärendet. Vi välkomnar givetvis majoritetens uppvaknande och hoppas att den nya fokuseringen skall ge snara resultat.

I Frankrike har den nye presidenten Hollande fått problem, som vi tidigare skrivit om. Nu har äntligen hans kickade budgetminister Cahuzac erkänt skandalen att han haft hemliga bankkonton i Schweiz för att undvika skatt. Som ni kanske förstår har kritiken mot Hollande nått stormstyrka. Hans popularitet är t o m 10% sämre än den föregående presidentens lägsta förtroende.

Hollandes ställning lär heller inte bli bättre av nya uppgifter kring hans kampanjgeneral i fjolårets presidentval, Jean-Jacques Augier, lär ha placerat pengar på Kajman-öarna. Man kan ju lätt tänka sig om det skulle avslöjas i Sverige att Anders Borg hade hemliga konton. Orkanvindar!

SNUS en förnuftig ungdomssida i Sörmlands kan man idag bl a läsa om teatergruppen SKAKAS premiär på lördag med pjäsen Elefanten i rummet. Den kommer vi självklart att gå och titta på! Pjäsen handlar bl a om olika typer av fördomar!

SNUS funderar även kring, vilket län som Gnesta skall tillhöra. Många ungdomar tycker det räcker med Sörmland. En tanke, som även slagit oss på denna blogg. Kommunchefen Nils-Erik intervjuas om för- och nackdelar med länsbyte.

Vi noterar även i Svenskan att Östersjöns is är både rekordstor och rekordsen. Alla tillgängliga isbrytare i Sverige och Finland jobbar för högtryck. Främst berörs fartyg från Gävle och norrut.  Den omtalade globala uppvärmningen tycks i alla fall inte beröra Skandinavien.

I dagens DN kan man följa den interna socialdemokratiska striden om eventuella vinster i "välfärden". Ordet välfärden är ett konstigt ord och misstänkt likt det engelska well-fare och känns lite extravagant och polerat. Är det tillkommet för att dölja eventuella skavanker i kommunernas hantering av t ex de äldre? Tidigare hette det social trygghet precis som det idag heter på engelska, social security! Något som känns betydligt tryggare!