Lyder ett inlägg på DN Debatt idag av forskarna Erik Amnå, professor i statskunskap Örebro universitet och Joakim Ekman, professor i statsvetenskap Södertörns högskola.
I korthet påvisar deras forskning att det finns tre definierbara ungdomsgrupper i ämnet. 20% som är intresserade av politik och lika många totalt ointresserade eller snarast desillusionerade. Utöver detta finns det en grupp på 40 talet %, som faktiskt är intresserade av politik och samhällsutveckling. Forskarna menar att de politiska partierna misslyckas med att rekrytera dessa.
Sant är att färre och färre ungdomar väljer att engageras sig inte bara politiskt utan även i föreningslivet över huvud taget. Det finns idag en betydligt större konkurrens i varje ungdoms "självförverkligande". Kraven på dagens politiker har hårdnat rejält i Sverige. Det är framför allt tidningarnas jakt på nyheter, som gjort att de som skall engagera sig politiskt måste vara extremt skötsamma och näst intill infantila i sitt agerande.
När tidningar ogenerat hänger ut fritidspolitiker som varken har lön eller politiskt inflytande och hittar på falska intervjuer samt förvränger uttalanden för att sälja några lösnummer, då har det naturligtvis gått för långt! Man kan bara notera hur den tidigare "busen" Omar Mustafa behandlats i pressen. Just nu är han dock "offret". Skall bli intressant att se vad han "blir" i slutänden.
Själv har jag ju på plats kunnat följa utvecklingen sedan 1983, då jag fick mitt första politiska uppdrag i dåvarande Nyköpings kommun och sedermera Gnesta kommun. D v s jag har under inte mindre än 30 år kunnat följa tidningen Södermanlands Nyheters utveckling under åren. Från att vara en tidning som relativt sakligt beskrivit händelseutvecklingen under 80- och 90-talen har man på 2000-talet mer och mer börjat ägna sig åt egen politisk och etnisk semantik och kritisera eller favorisera olika politiker.
Intressant i sammanhanget är att vänster- och miljöpartister och möjligen socialdemokrater klarat sig ganska bra från detta särskilda intresse medan andra partier, särskilt på den borgerliga sidan, ofta hamnar i den redaktionella hetluften. Möjligen är detta inte avsiktligt men enligt färska studier röstar 70% av dagens unga journalister med miljö- eller vänsterpartiet.
Med denna vetskap lär det väl även fortsättningsvis inte bli lätt, att locka unga till en politisk gryta, där pressens avrättningar i parti och minut är legio även om det finns ett intresse!
En ganska pessimistisk blogg i livets mittfält. Vi värnar om små minoriteters existens, som judar o romer samt kvinnlig jämställdhet och rättvisa för pensionärer i skattesystem, vård och omsorg. Vi företräder en liberal syn på energi- och klimathot baserad på teknik och forskning. Vi är numera pensionerad med ett långt arbetsliv bl a inom försvaret. Vi intresserar oss för språk och det latin vi aldrig lärde oss. Dum inter homines sumus, colamus humanitatem!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar