torsdag, april 04, 2013

Lång natts färd mot gryning!

Vid tisdagskvällens kommunfullmäktige antogs äntligen detaljplanen för Prästhopen eller Frösjö Strand, som den även kallas. Med rubriken i minne så har detta projekt varit en långbänk, som började redan under min tid som ordförande i byggnadsnämnden. 2006 vann Peab en utlyst arkitekttävlan om utbyggad av området och ett avtal slöts mellan Peab och kommunen.

2008 påbörjades det egentliga planarbetet, som således har tagit 4 år att genomföra. De som har dragit det tyngsta lasset förutom tjänstemannasidan för att få detta projekt på plats är Henric Sörblad(M), fd kommunalråd och Sarah Kinberg(FP), fd byggnadsnämndens ordförande. Men även om en svag gryning anas, så är projektet fortfarande inte helt i hamn. Kommunen kan ju styra sin del ca 25% av bostäderna via Gnestahem medan Peabs insatser är beroende av egna beslut.

Byggnation är dock viktig för att utveckla kommunens möjliga service-nivåer. Med de utmärkta tåg- kommunikationer och den fantastiska natur, som står till buds borde detta vara fullt möjligt trots en vikande ekonomisk konjunktur.

På denna blogg skrev vi för två år sedan om "Var och hur skall människor bo?" Kan läsas även idag!

Först något förundrat kunde man av lokalbladets refererat tro att även minoriteten har ett visst inflytande på kommunalpolitiken. Förslaget om den sociala investeringsfonden, som kritiserats av Alliansen, återremitterades för vidare åtgärder. Men förmodligen skedde återremissen enligt ett sk minoritetsförfarande. Men lagen öppnar verkligen för en flödande demokrati!