lördag, februari 04, 2012

Toppforskningens försvinnande direkt proportionell mot flumskolans misslyckande!

AsreaZeneca har inte gjort någon större medicinskt framsteg sedan 1989. Man kan säga att under hela den tid från flumskolans start i mitten av 70-talet, så har det inte producerats tillräckligt bra forskare för stora landvinningar. Alla elever oavsett kompetens och möjlighet skall läsa samma ämnen i rättsvisans namn. Vi kommer således att ha en stor mängd välutbildade slaktare men knappt inga forskarämnen.

Nu får vi resultatet av detta. Och S-politiker skriker i högan sky om hur dåligt allt blivit i detta avseendet dock väl medvetna att det är de själva som ställt till det. Men som sagt politiker är ofta ohederliga. Även MP:s språkrör mopsar sig väl medvetna om att de är produkter av flumskolan och har medverkat till eländet.

Det är dags att rejält skärpa skolan och skilja på yrkesmässig och teoretiska utbildningar. Detta gäller både grundskola och gymnasieskola. Från och med klass 6 bör det ske en uppdelning av eleverna mellan teoretisk färdighet och praktisk dito. Likaså bode man kunna göra samma sak på gymnasiet. Med detta borde även gymnasieingenjörsutbildningen, som före 1968 var treårig, även kunna klaras av på tre år. I nuvarande flumskola blev ingenjörsutbildningen först 4 år. Man klarade inte av det på tre. Sedan klarade man inte av det på 4 år och fick skapa en tvåårig högskoleingenjörsutbildning, som i svårighetsgrad fortfarande är mindre svår än den gamla tre-åriga från 50- och 60-talet.

Avsaknaden av t ex byggnadsingenjörer märks i kommunerna där det är svårt att få personal till byggnadsnämnderna. Toppelever från den teoretiska gymnasieskolan skall kunna gå in på topputbildningar i Stockholm, Lund och Uppsala. Det är en nödvändighet för att vi skall kunna producera och bibehålla forskare av toppklass.

Sedan måste staten mer aktivt jobba med detta över hela landet. Satsningarna i Lund är ett bevis på detta och en helt nödvändig satsning för att kunna bibehålla kvalificerade jobb i Sverige. Så vi ser fram mot ett ökat samarbete mellan Jan Björklund (FP) och Annie Lööf(C), som är de som närmast måste jobba med frågan.

Sedan kan jag inte undanhålla mig en något antiliberalt ställningstagande men staten måste agera starkt och införa ägarskap inom strategiska företag som verkar i Sverige för att skapa en svensk sund utveckling och motverka utförsäljning till utlandet. Staten borde liksom kommunerna har första tjing på mark till försäljning, ha företrädesrätt och tolkningsföreträde vid flytt eller försäljningar av strategisk industri.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar