onsdag, februari 22, 2012

MP och Lärarförbundet nejsägare utan egna förslag

Miljöpartiets Gustav Fridolin och Lärarförbundets Eva-Lis Sirén går till attack mot regeringens skolpolitik i en artikel i dag på DN Debatt. De anser att elever och lärare får "betala för Björklunds skolreformer".

Att just dessa två är kritiska är inte märkligt. Såväl Miljöpartiet som Lärarförbundet har varit motståndare till de flesta skolreformer, som regeringen  har genomfört; tidigare betyg, fler nationella prov, gymnasiereformen och den nya lärarutbildningen. Det är just dessa reformer de båda nu pekar ut som riskfyllda.

Miljöpartiet var med och formade den tidigare svenska skolpolitiken ihop med de övriga rödgröna partierna. Lärarförbundet har i hög grad varit delansvarig i de utbildningsreformer mellan 70-talet och fram till 2006 som starkt bidragit till den svenska flumskolan. Nu är de kritiska, därför att utvecklingen går åt ett annat håll; i riktning mot en kunskapsskola med högre ambitioner.

På en punkt är man inte ute i ogjort väder; Skolverket har behövt mer tid för att utfärda lärarlegitimationer än vad någon förutsåg. Huvudorsaken är omfattande svårigheter med att reda ut lärares egentliga behörighet. Lärare som märk väl, varit anställda i årtionden. Det säger mycket om den tidigare slappheten i svensk utbildningspolitik att det inte går att reda ut vilka behörigheter en stor del av lärarkåren har.

Detta har sina rötter i kommunaliseringen, där många kommuner varit ointresserade av om lärarna är behöriga eller obehöriga, och ingen kontroll eller uppföljning har skett. Miljöpartiet har röstat emot i stort sett alla utbildningsreformer regeringen genomfört. Lärarförbundet, som inte skall förväxlas med Lärarnas Riksförbund, har också varit emot. Deras enda svar på i stort sett alla problem är - mer pengar. En något fördummande politik.

Gustav Fridolin, som är en produkt av flumskolan och inte har särskilt stor erfarenhet av livet - verkar ju veta allting - en blivande Besserwisser av stora mått! Men i det mesta har vi att tacka hans bröder och systrar i Miljöpartiet för en utrangerad skola. Vår grundade mening på denna blogg är att miljöpartister skall vara mer återhållsamma i skoldebatten. De är ju i högsta grad medskyldiga till skoleländet!

Lärarförbundet med sin ovilja att komma med relevanta förslag och åtgärder kan man ju inte heller ta på allvar! De är ju heller ingen utpräglat lärarförbund, som sin konkurrent Lärarnas Riksförbund!

Kasta sten i glashus är ingen bra sysselsättning! Det kommer att ta årtionden att reparera den skada som vänstern åstadkommit det svenska skolsystemet, som beslutades av en knapp majoritet av socialdemokrater och kommunister 1989 med röstsiffrorna 162 mot 157 i riksdagen!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar