måndag, februari 13, 2012

Den grekiska tragedin fortsätter

Det grekiska parlamentet har nu antagit eurozonens, ECB och IMF krav på besparingar, som utgångspunkt för ett större nytt lån till landet. Nu återstår privata avskrivningar i mångmiljardklassen samt medlemsstaterna i eurozonens godkännande. I mitten av mars skall Grekland betala lån på närmare 100 miljarder kr. Fungerar inte fortsättningen går man i statsbankrupt.

Parallellt med detta demonstreras det våldsamt kring parlamentet främst av svartklädda unga män. Vad dessa demonstranter vill förutom att skapa social oro är oklart! Kanske en önskan om proletariatets diktatur. De flesta greker uppfattar jag dock inte som negativa i sakfrågan. Däremot är man hjärtligt trötta på den grekiska icke fungerande parlamentarismen.

Hur skall nu Grekland med omfattande besparingar, rejäl fattigdom och social oro kunna förändra sitt BNP från ett minus på 7% till ett plus på nödvändiga 5% på ett antal korta år med bibehållande av euron. Ja en ekvation, som enligt mitt förmenande inte går ihop.

Det finns ett exempel på statsbankrupt i närtid Argentina. Detta land har nu rest sig på ett fantastiskt vis. Främst dock tack vare möjligheten att devalvera sin egen valuta.

Det som smärtar en som mångårig Greklands-resenär är att det fattiga Grekland med dessa ytterligare åtstramningarna kommer att bli än fattigare. De senaste 10 årens uppsving och nationalrus efter olympiaden i Aten har främst tillkommit redan välbärgade personer medan det tidigare fattiga folket inte har haft särskilt stort utbyte. Allt detta efter en ohållbar fördelningspolitik och avsaknad av all skattemoral.

Tidigare löften om att sälja ut statliga egendomar och se till att driva in de skatter, som behövs har inte genomförts. Fråga är nu om den provisoriska regeringen och den som väljs om ett par månader är villiga att genomföra Europas krav på besparingar. Knappast troligt enligt min uppfattning.

Det enda som kan rädda Grekland ur denna misär är en egen valuta och reformering av samhällslivet. I Grekland, demokratins vagga, fungerar inte demokratin och man kan bara hoppas att någon stark ledarperson orkar träda fram och ta taktpinnen, som landet så väl behöver.

Grekland behöver sin egen Kemal Atatürk!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar