söndag, februari 12, 2012

Att verkligen ta hand om skoltrötta elever!

Avhoppen från gymnasieskolan är stora. Skälet till detta är oftast att elever valt för teoretiskt tuffa linjer. Det finns ju för det mesta plats i gymnasiet. Men verkligheten blir kanske inte det många tänkt sig.

Ett utomordenligt bra förslag är att komplettera med kortare yrkeskurser i gymnasiet, som Jan Björklund(FP) föreslår.

Han har ju fått viss kritik för att man på detta vis sänker kunskapskraven i gymnasieskolan. Något som man verkligen ställer sig undrande till. Är det då bättre att dessa elever inte får någon utbildning alls?

Socialdemokraternas kritik känns således ur denna aspekt ganska omänsklig och kontraproduktiv. Det gäller verkligen att ta hand om alla! Har man från (S) glömt bort devisen:"Alla ska med"?

Sverige behöver en bättre skola. Den sk flumskolan har brett ut sig och svärtar Sveriges rykte, som en kunskapsnation. I framtiden kommer kraven på utbildning till vissa yrken att öka. Det kommer dock inte att gälla alla. Att kräva treårigt gymnasium för alla av jämlikhetsskäl skapar bara ett stort utanförskap för de som inte klarar utbildningen.

Det är då bättre att en skoltrött ungdom går klart en kortare yrkesutbildning än att han eller hon hoppar av och går rakt ut i utanförskap.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar