lördag, februari 04, 2012

Surfplattan nyttig eller dålig för skolan?


En stor debatt har startat kring den sk surfplattan. I Sollentuna kommun inför man den papperslösa skolan med enbart surfplatta som stöd. Jag hade själv möjlighet att för redan 8 år sedan pröva denna anordning. Det var en prototyp från ett amerikanskt företag.

 Under det senaste halvåret har även kommunstyrelsens presidum i Gnesta kommun testat surfplatta med sikte att föra in denna först i kommunstyrelse och sedan i övriga nämnder och kommunfullmäktige. Provet föll inte väl ut. Tekniken är inte ännu tillräckligt bra. Det handlar både om handlag och om teknik. Samma uppfattning fick jag själv med eget provande.

 I många fall har man ett stort behov av att kunna se ett antal a4 eller tom större a3 samtidigt för en analys. Detta fungerar ej med läsplattan. Jan Björklund har ju uttalat sig kritiskt mot detta och fått gensvar från folk med ganska liten livserfarenhet och kunskap, som kritserar honom för detta uttalande. Bl a har två osnutna ungdomar från MUF uttalat sig att han lever i en annan värld. Men vi får väl se när dessa ungdomar, som ju är en produkt av flumskolan får lära sig lite mer och gå lite fler avancerade kurser på högskolan.

 Surfplattan fyller nog ett visst mål men knappast det enda visuella hjälpmedlet. Hur slår man ut en cirkelsektor och andra mer komplicerade grafer på denna skärm. Hur visar man 2 A4 uppslag dvs en liggande a3 sida? Hur läser du blindskrift på en surfplatta? Hur lär du dig skriva ditt namn vackert? Vi kan rabbla upp hur mycket som helst som inte fungerar i denna miljö. 

Ungdomen får givetvis tycka men de behöver bli lite torrare bakom öronen så att de kan tänka lite längre än näsan räcker!!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar