söndag, januari 10, 2016

Nej till tvångsvård i hemmet av äldre!

Har funderat ganska länge och skrivit spaltkilometer på denna blogg om bristen på platser inom särskilda äldreboenden i landet och Gnesta i synnerhet. Man lägger ner ett av tre hem och ersättningen dröjer till 2018. För att klara detta har klimatet hårdnat och kommunen hänvisar till särskilda behovsbeslut, där kommunen har sista ordet, för att få plats på äldreboenden.


Egentligen är det ganska konstigt att pensionärer inte får välja själva. Vid valet 2014 föreslog de flesta partierna, att äldre skulle kunna välja själva. Såg härförleden ett inspirerande reportage från TV Stockholm om ett antal pigga herrar på ett äldreboende i Sundbyberg. Det visade sig efter ett tag att de kommunicerade mest på spanska och var invandrare från Chile. De verkade trivas alldeles utmärkt på detta hem. Detta scenario är ganska udda mot spiritismen på äldreboendena i Gnesta. Förvisso är vården och personalen bra men de äldre är allt för gamla o sjuka för att kunna ha någon större gemenskap.

För ett antal år sedan uppvaktade jag en äldre dam som bodde i en stor villa i Gnesta. Jag ringde henne och hon sa att det bara var att gå in; dörren är öppen eftersom jag är sängliggande på övre våningen. Hon vårdades sålunda av hemtjänsten och ytterdörren var öppen på dagarna. Hon hade verkligen behövt en plats på äldreboende. Och tänk att i bostadsbristens tidevarv friställa ett boende för 4-5 personer!

Därför blir man glad när tre tyngre politiker idag i Svenska Dagbladet tar upp frågan varför inte pensionärer får välja själva! "Nej till tvångsvård i hemmet av äldre" är deras motto!

"Vi har här en tickande bomb som ingen politiker vågar ta i, men som oundvikligen kommer att brisera under det kommande decenniet. Därför har onekligen varje svensk pensionär anledning att ­redan idag börja planera för ett boende som kan fungera på ålderns höst. Samhällets beredskap kommer inte alls att räcka", skrivet idag, Bertil Persson, ordf för Sveriges Moderata seniorer, Margareta Olgart Holmberg, ordf för Stockholms Moderata Seniorer och Inger René, fd moderat riksdagsledamot.

Man skriver vidare: "Även äldre människor måste få rätt till valfrihet. Den som vill bo kvar hemma skall självfallet få lov till detta. Men också den som upplever ett starkt behov av trygghet och gemenskap skall ha rätt till detta. Vi anser att ett första viktigt steg i detta avseende måste bli att kommunerna åläggs att invitera alla som fyller 80 år till en genomgång av hemtjänstbehovet, och att alla som fyller 85 erbjuds möjlighet till adekvat äldreboende. Åtminstone vid denna ålder bör man anses gammal nog att själv kunna få påverka sitt boende. Tvångsvård i hemmen löser inga problem. Adekvata boendelösningar är nu ett måste."


För bloggarens del skulle vi nog kunna tänka oss att kontra med 75 år och eget beslut! Men ambitionen är rätt, riktig och i högsta grad human för de som byggt det svenska samhället!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar