måndag, maj 07, 2012

Mediala kommentarer till Europa-valen

I den svenska statstelevisionen SVT kan man på textsida 130 idag läsa om hur duktig Frankrikes nye president François Hollande är med sitt ambitiösa program medan Sarkozy bara är dålig, som vill spara sig ur krisen, trots att skillnaden i valet bara uppgår till drygt tre  procent. Det är objektivitet det.

Hollande är den andre socialistiska presidenten i Frankrike efter 2:a världskriget. Således något mycket oprövat. DN skriver att manegen är krattad i samarbetet med Tysklands Merkel. Något som vi inte tror en minut på, då han delvis är EU-kritisk. Det skall däremot bli intressant att se hur snabbt han nu öppnar upp det stängda Frankrike för invandrare. Hollandes socialistiske företrädare François Mitterrand lyckades ju fördärva Frankrikes ekonomi i början på 90-talet med tre raska devalveringar som följd.

I Grekland blir det även förändringar. Här har ju det enligt SVT (se ovan) och DN inkommit ett nynazistiskt parti (hur man nu vet detta) medan SvD något mer hovsamt kallar det för högerextremistiskt. Det senare är nog rätt då man inte vet ett dugg om hur man kommer att rösta i olika frågor.

Inom vänstern har det blivit en kraftig minskning och förskjutning från det socialistiska Pasok till den mer extrema vänsterflanken, som enligt utländska källor betecknas som kommunistiskt. I Svenska media dock enbart benämnda vänster!.

 Egentligen har Grekland gått isär utan någon rejäl liberalt mittenalternativ. Flera media varnar för att Grekland lämnar Euron, något som vi tror skulle underlätta för det grekiska folket och Euro-samarbetet. I varje fall blev det högerpartiet Ny Demokrati, som fick flest röster med dryga 21%.

Hur man skall kunna etablera en stabil regering med denna extrema polarisering mellan kommunister och fascister är höljt i dunkel. Möjligen skulle man ha kunnat fortsätta med storkoalition men där räcker inte rösterna till vad vi vet. Grekland är nu mer splittrat än någonsin. Den grekiska tragedin fortsätter nu med akt 3.



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar