fredag, maj 04, 2012

En trött fritidspolitiker tar missmodig helg!

Idag hade vi samling i den sk Arvodeskommittén i Gnesta kommun. Denna kommitté behagar att lägga fram förslag till hur "de riktiga politikerna" skall premieras ekonomiskt.

I Gnesta kommun har det ju inträffat, som skiljer denna kommun från alla andra i Sörmland, att majoriteten har betydligt fler och högre arvoden än minoriteten. I Gnesta kommun har den socialistiska majoriteten 1,5 kommunalråd och minoriteten 0,5 oppositionsråd. Under hela Gnestas 20-åriga historia har det alltid varit 1:2 men nu är det således 1:3. Demokratins bäst föredatum har löpt ut i denna kommun.

Tittar vi på övriga Sörmlandskommunerna så ligger alla oppositionsråd i härandet mellan 75-85% av en riksdagsmannalön eller SKL:s index (ung detsamma). I Gnesta är det 40%, som gäller. Basta!

Man kan ju lätt undra över varför majoriteten har denna närmast antidemokratiska hållning? I varje fall blir det tämligen tröttsamt med dessa ständigt återkommande diskussioner och trätor. Varför vill majoriteten så intensivt hålla igång frågor kring demokrati och den högst märkliga fördelning av tillgängliga medel för att bedriva politik. I stället för att desarmera frågan. Nu kommer den i högsta grad att prägla den fortsatta retoriken. Inom arvodeskommittén har vi alltid varit ganska eniga under åren om fördelningen av arvoden. Nu är vi djupt splittrade!

Dagen blev således bara ett helt elände, som man börjar fundera över "lite Kafka-artat" om alla dessa tjugo år av inbördes respekt över partigränserna nu håller på att försvinna! Men mer om detta kommer väl möjligen att framgå av måndagens kommande kommunfullmäktige. Jag har haft stor respekt för många i Gnesta-politiken under åren. Men många inom den nya majoriteten vill uppenbarligen inte bli erkända som seriösa politiker. Det majoriteten föreslår efter två års förhandlingar, avseende möjligheten för minoriteten i Gnesta, att bedriva politik, är närmast en krigsförklaring, som man inte trodde var möjlig i den moderna tid år 2012!

För den intresserade kan vi nämna att undertecknads gruppledararvode för Folkpartiet upphörde efter valet 2010. Det var inga fantastiska summor 1.700 kr/månaden. Nedan kan noteras gruppledarnas månadsarvoden i dag:

S  Johan Rocklind       46.372 kr/mån kommunalråd
MP Kukka Sjöberg        23.186 kr/mån kommunalråd 
M  Ann-Sofie Lifvenhage 23.186 kr/mån oppositionsråd
V  Mikke Schirén             0 kr/mån
FP Göran Benedicks           0 kr/mån
C  Mats Klasson              0 kr/mån
KD Bo Wingård                0 kr/mån.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar