onsdag, augusti 18, 2010

Ett rikt kultur- och föreningsliv

Folkpartiet värnar om bildningsidealet. Det handlar om att rusta den enskilda människan att ta eget ansvar för sitt liv och att få verktygen att vidga sina möjligheter – ett klassiskt liberalt uppdrag.

I en tid av stora förändringar kan kulturen och bildningen bidra med ökad förståelse för livet och samhället och därmed ökad beredskap för förändring. Kulturpolitik för ett Sverige i en globaliserad värld måste därför tydligt lyfta fram bildningsperspektivet.

Bildningen är således grundläggande i ett liberalt Gnesta samhälle och utgår från grundskolan, biblioteken och bildningsförbundens verksamheter. Tillgång på bibliotekstjänster skall givetvis finnas i alla Gnesta kommuns tätorter.

Det är viktigt att värna om Gnestas fantastiska kulturarv, som främst vårdas av hembygdsföreningarna. Alla de kulturevenemang av hög klass som nu är en tradition i vår kommun, som Musik i Gryt, Atelje 42, Gnesta Musiksällskap etc är viktiga för bevarandet av en kvalitativt kultur.

I sammanhanget bör man särskilt nämna den omfattande artistverksamheten vid Skottvångs gruva samt den kända glashyttan vid Skeppsta och många andra! Vi värnar inte minst om den breda verksamheten vid Gnesta kulturskola och den stora bildningsinsats, som sker genom studieförbunden.

Folkpartiet stödjer aktivt behållande och utveckling av Ishall samt utbyggnad av Hagstumosse! När det gäller specifikt flickors fritidsintresse, vill vi öka stödet till ridskoleverksamhet. Ombyggnation och förstärkning av utbudet kring badet är också en viktig fråga.

Konceptet Ungdomens hus tillkommet på initiativ av Folkpartiet skall vidareutvecklas. Ett ungdomens parlament bör komma till stånd!

Särskilt stödet till olika föreningar i ytterområdena är viktiga, då de fyller en viktig funktion kring ett rikt utbud i hela kommunen. Folkpartiet vill öka stödet till olika kulturevenemang, som musik och underhållning samt stödet till bildningsförbunden och ett utbyggt kulturcentrum vid Skottvångs gruva!

Självklart skall kommunen bidraga till konstnärsvärlden genom en allsidig utsmyckning av offentliga lokaler.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar