torsdag, augusti 26, 2010

Demokratiunderskott i Sörmlands Landsting

I en serie artiklar har Sörmlands Nyheter avslöjat hur arvoderingen av toppolitiker i det sörmländska landstinget går till. Stämmer uppgifterna är det en skrämmande läsning. Alla partier är inblandade och det är uppenbarligen svårt att peka ut någon ansvarig för denna flodvåg av arvoden och ersättningar.

Man beslutar om arvoden i mörka rum. Märkligt. Man delar ut arvoden, som det inte finns några beslut om och framför allt rör det sig om ett stort antal personer, som får saftiga arvoden på tvivelaktiga grunder.

Man kan undra över hur tillsynen går till? Landstingets jurist Per Blomberg, som torde vara närmast ansvarig för det skedda tycker att "Ingen skada är skedd"! Han verkar inte särskilt intresserad!

Självklart skall man ersättas för lönebortfall och det merarbete, som ändå ett nämnduppdrag utgör. Men de flesta sk fritidspolitikerna verkar vara kraftigt överarvoderade. I Landstinget finns 10 politiker som har likvärdig eller högre lön än t ex Gnestas enda kommunalråd.

Nu torde dessa arvoden i Sörmland inte vara särskilt unika. En liknande bild finns säkert i alla landsting. Det man kan hoppas på är dock att det genomgående finns en transparens mellan utbetalda arvoden och beslut. Med det senare verkar det finnas ett demokratiskt underskott i Landstinget Sörmland!

För några år sedan träffade jag en väljare, som trodde att jag "levde" på inkomsterna från Gnesta politiken. När jag berättade att mitt arvode var 1.666 kr/månad, som gruppledare för Folkpartiet blev han rejält förvånad.

Det är stora skillnader i politikens villkor i små kommuner och i Landstinget och stora kommuner. Det kanske inte alla har klart för sig, när man drar alla över en kam och börjar muttra om politikerförakt!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar