tisdag, februari 03, 2015

Akta er för Viking Line!

Kapten Ynkrygg och Costa Concordia har vi hört talas om. Men vem trodde att även Viking Lines hade en Kapten Ynkrygg vars personal underlät att hjälpa den kvinna som våldtogs på båten natten till lördag av minst 4 män från ett utom-europeiskt land, som nu sitter anhållna i Sverige och Finland. 


Detta gäng hade hela kvällen och natten uppträtt störande utan åtgärd från besättningens sida. Hur båtens personal uppträdde kan man bl a läsa om i Länstidningen i Södertälje. En 24-åring boende i Hässelby, sitter  nu anhållen i Sverige medan en 27-åring från Vårby Gård har släppts. Tre personer sitter anhållna i Finland och kan komma att utvisas till Sverige trots att dådet skedde på finskt territorium.

 

Synnerligen allvarligt i sammanhanget är den passivitet, som båtens ordningsmakt uppvisar. Det måste framföras stark kritik mot Viking Line agerande. Svenska och finska myndigheter måste uppenbarligen ställa betydligt större krav på organisatörerna av dessa resor.

 

Enligt rederiet så anmäls "bara" 30 våldtäkter per år i trafiken Sverige-Finland-Estland. Men det är faktiskt nästan ett varje vecka och ca 4% av alla våldtäkter i Finland! 

 

I efterhand har på sociala media uppstått en debatt om man skall "hänga ut" gärningsmännen. Tidigare i Sverige var det ju alltid så att våldtäktsmän riskerade att bli allmän egendom. Något som dock försvann för ett antal år sedan. Eftersom pressen numera har en viss feblesse för att hänga ut t ex politiker för minsta påstådda felaktighet, så kanske det inte är så fel, att göra detsamma med grova brottslingar.


Numera vet dock alla som använder sociala media vad som händer. Den svenska pressens tystnad resulterar bara i sämre tidningsupplagor. Likaså brukar den engelska, norska och finska  pressen skriva ganska fritt om vad som även händer i Sverige. Så ingen behöver vara oupplyst i detta avseende.


Men om någon skulle hängs ut så borde det vara den högste ansvarige dvs kaptenen på MS Amorella!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar