fredag, oktober 04, 2013

När lagarna inte går ihop!

En vuxen afghansk man med ett utvisningsbeslut hämtas av polisen på en gymnasieskola i mellersta Sverige. Personen är varken ett barn utan är en myndig person. 

Vad är det nu som blir så märkligt med detta? Jo Sverige har ju skrivit på ett antal internationella avtal bl annat Schengen-avtalet. Man är dessutom nödgad att tillämpa EU:s regelverk. Det innebär kort och gott att en person med utvisningsbeslut ur EU (som i aktuellt fall) så skall personen avvisas. Samtidigt finns det en svensk särlagstiftning utom EU som säger att minderåriga barn skall kunna få medicinsk vård och skola utan att uppge namn och identitet.

I detta fall så uppfyller inte denne man något annat kriteria än att bli utvisad enligt svenska internationella överenskommelser men har å andra sidan vissa särskilda rättigheter enligt andra svenska lagar.

Varför skall det vara så svårt för våra politiker att skapa en svensk lagstiftning, som inte förvirrar. För just nu är det synnerligen förvirrande. För polisen måste det vara en mardröm att ha två lagstiftningar på kollisionskurs!

Schengen-avtalet och EU:s krav kommer vi inte undan så länge vi är medlemmar. Det finns även EU-kritik mot att Sverige inte följer EU:s lagstiftning när det gäller avvisning och hantering av illegal invandring! Kanske det är dags - om inte så för ett humant Europa - att Sverige går i täten för förändringar av dess gemensamma lagstiftning?

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar