fredag, oktober 18, 2013

Fredag morgon och första snön!

I natt kom första vintern även till Svinsjön. Nollgradigt och snö, vilket innebär att dagens tidningar DN och Sörmlands Nyheter, SN läses elektroniskt i sängen. Annars är det en god start för en statligt anställd pensionär, att i lugn och ro under några timmar läsa igenom de svenska DN, SN, SvD, GP och ibland E-kuriren samt några utrikiska The Guardian - en klar favorit, som numera hamnat i hetluften. Vi kan från sängen även kolla in TV4:s morgonsändningar, SKY NEWS eller de tyska ARD och ZDF. Aldrig SVT - den senare känns alltid som en socialistisk bomb, som kan explodera när som helst bakom en glättig fasad!

Älgar
Noterade i SN att Anders kört på en älgflock på väg till jobbet. Det som var mest imponerade var bilden på tidningens framsida. Verkade vara rena högsommaren i slutet på oktober. Var artikeln och bilden verkligen sanna?

Gnesta praktiska gymnasium
Får enligt SN kritik för "stora" brister av skolinspektionen. Läser man sedan vad bristerna är; dåliga förkunskaper hos eleverna, kränkande språkbruk bland eleverna, många elever får inte godkänt, börjar man undra om det inte mer handlar om politik än om realitet. Om nu eleverna har dåliga förkunskaper så kan det knappast vara skolans fel. Om eleverna har en rå ton sinsemellan så är det väl heller inte skolans fel. Ingen vidare saklig kritik således. Skolinspektionen leds av den skandalomsusade Ann-Marie Begler, som till utbildning är socionom; dvs varit socialsekreterare.

Vängsö flygplats överklagad
Vi noterar att bloggrannen Mikael Clemens på Ilandet överklagar beslutet att godkänna ny detaljplan för flygfältet. Han är nog inte särskilt ensam om detta och har säkert en stor grupp bakom sig. Men som varade jurist kan det nog vara lämpligt. Den något demagogiske flygplatschefen Robert Speich gillar inte att Länsstyrelsen beslut överklagats till Mark- och miljödomstolen. Vi önskar dock de boende vid flygplatsen lycka till. Det finns ingen anledning att asfaltera landningsbana och utöka trafiken. Särskilt som Malmby flygfält finns 25 km fågelvägen norrut.

Centrumutveckling i Gnesta på gång
Däremot var nyheten att kommunen köper upp en fastighet i centrum, som ett led i omdaningen av Gnesta centrum mycket positiv. Enligt kommunens nyhetsbrev, som man kan prenumerera på så är syftet med köpet, att på ett strategiskt sätt ta ett samlat grepp om hela Gnesta centrum. Just nu pågår kontakter med två arkitektkontor som får i uppdrag att göra konkreta förslag på hur centrum kan utvecklas och se ut i framtiden. Bra!

Omfattande opinionsdebatt
Noterade även att en omfattande debatt pågått på nätet efter en ledare av Olof Jonmyren,SN kring olika politiska konstellationer efter valet 2014. Diskussionen gällde bl a vilka partier som är mittenpartier. Idag påstår sig snart samtliga partier att de är mot mitten. Något som vi starkt avvisar på denna blogg då vänstern är för planhushållning (Nord-Korea, Kuba, Burma) och högern är för marknadshushållning (USA). Däremellan förekommer två socialliberala partier (FP) och (C). Vad är (SD) då? Tja det vete gudarna!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar