onsdag, oktober 30, 2013

Det har aldrig funnits något fritt skolval!

Den snart don quijote-like Janne Josefsson och Public Service (SVT) program Uppdrag Granskning gör stor sak av att det inte "Finns något fritt skolval!"


Vi som började skolan 1952 vet att det är helt korrekt och har alltid varit så. Hyckleriets mästare SVT Text vräker ur sig på fem hela sidor (nytt rekord) över denna förmenta orättvisa, som tillrättalagts och substansierats i form av påståendet, att skolorna generellt själva skulle "välja" elever.


Så är det ju inte. I varje kommun med gymnasieskolor finns det ju offentliggjort hur många poäng som krävs för en viss skola och linje.  En elev behöver således bra betyg för att komma in på en särskild linje vid en skola uppenbarligen för att garantera att eleven klarar önskad utbildning. Och vem har inte velat komma in på Tandläkarhögskolan, Läkarlinjen eller Musikakademin! Det gör man inte utan erforderliga toppbetyg.


Nu berörde knappast Josefsson program - det fria skolvalet - utan handlade mer om diskriminering, något som givetvis man blir upprörd över. Men det har inget med "ett fritt skolval" att göra. I Sverige har vi aldrig haft något fritt skolval och kommer av resursskäl aldrig att få det. Så är den enkla sanningen för oss som vet och försökt utan att komma in på våra egna förstahandsval! 


Beträffande elever, som uppenbarligen inte har något i skolan att göra; stökiga, saboterar undervisningen för sina kamrater mm, så bör man givetvis skilja dem från undervisningen till förmån för social träning annorstädes!


Även t ex med regionala intagningsnämnder kommer det inte att bli ett fritt skolval. Betygen gäller. Har man varit stökig i grundskolan så får man förmodligen sämre betyg och en sämre möjlighet till ett fritt urval! Det är förmodligen inget konstigt med det. Björklunds och Löfvens upprördhet handlar nog mer om att skära pipor i vassen än att söka förändra ett system som man av resursekonomiska skäl är låsta till.


Begreppet fritt skolval - något utmärkt - som vi definierat den i Gnesta kommun, innebär att kommunen betalar skolavgiften för enskild elev t o m gymnasiet varhelst skolan finns; givetvis under förutsättning att man kommit in på aktuell utbildning! Detta utgör ett klassiskt exempel på ett bra och fritt skolval!


Vi tror vidare att en mer lika för alla skola förutsätter att staten återtar skolan. Det skulle vi nog faktiskt må ganska bra av. Tyvärr är det bara Folkpartiet, som vill ha det så fn - så hela havet  stormar nog även fortsättningsvis!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar