måndag, oktober 29, 2012

Vårt Gnesta!

Inflyttning
Fler och fler flyttar till Gnesta kommun är dagens budskap i lokalbladet. Även om 800 är inflyttade så försvinner dock ett antal men kanske ökningen ändå kan bli en 200 personer netto. Just nu finns en utflyttningsvåg från trånga Stockholm. I Svenska Dagbladet jämförs olika kommuner och restider till Stockholm. Gnesta hade man glömt bort. Restiden till Stockholm är ju snabbare än till t ex Trosa eller success-kommunen Strängnäs.

Varthän folk flyttar in är något av ett mysterium. Det byggs ju inget sedan de röd-gröna övertog kommandot i kommunen. Men kanske är det många fritidshus, som konverteras? Nu har ju kommunen ånyo drabbats av en rejäl skattehöjning i landstinget medförande att nettoförlusten för en normalfamilj att flytta från Stockholm till Gnesta är ca 25.000 kr/år, vilket nog kommer att dämpa flyttlusten. Men visst är kommunen en miljöpärla att bo i med utmärkta kommunikationer - i alla fall för dem som bor i centrala Gnesta.

Ambulanser på avvägar
Det tar lång tid för ambulansen att komma fram särskilt i Gnesta, som har de längsta insatstiderna. Ibland undrar vi om man hittar rätt. Häromveckan behövde hustrun akut transport till Mälarsjukhuset. Eftersom det dröjde rätt länge fick vi ringa ett antal gånger för att få behövlig transport. Det visade sig sedan att ambulansen kört två mil fel. Något fel i transportansvarigas GPS-system, som skickar ambulansen fel. SN:s granskning är nog av nöden i sammanhanget!

Vårt löfte till Gnestaväljarna - Jesper Hammarlund(S)
Jesper Hammarlund gillar inte att Håkan Ekstrand(C) drar ner brallorna på de rödgröna populistiska utspel kring idrotts- och simhallar. Han menar att detta var ett vallöfte. Men i fråga om hans påstående att utveckla Hagstumosse till ett fritids- och rekreationsområde är han närmare 10 år efter sin tid. Alliansen påbörjade detta arbetet i slutet på 90-talet något som knappast Jesper känner till, som ny politiker. Själv har jag för övrigt tillsammans med bl a Alf Uddberg(C) varit med och beslutat om att bygga ishockey-hallen redan på 80-talet. 

En ny aktör i form av Kristina Dellrud(MP) har dykt upp i Kultur- och tekniknämnden. Hon verkar minst lika desorienterad om tidigare viktiga händelser inom idrottslivet i Gnesta kommun. I hennes litanior framkommer knappast, att miljöpartiet ville skrota ishallen för några år sedan. En klädsam glömska eller möjligen brist på kunskap hos en nybörjare i politiken. 

Bortglömda frågor?
När det gäller verkligheten glömmer både Jesper och Kristina några kanske mer pregnanta vallöften:
  • Förbättring av busstrafiken är ett område, där man gott kan säga att de rödgröna svikit sin väljare. De sista bussarna har nu slutat att gå i norra Gnesta kommun och till Ånhammar. Trafiken mot Flen och Nyköping är försämrade.
    ,
  • Någon ny byggnation har man inte klarat av. Inte ens enda hyresrätt, har byggts under dessa två år på majoritetens initiativ. Kanske en av de viktigaste frågorna för en kommun, att se till att ungdomar får bostäder.
    ,
  • Några cykelvägar har det inte blivit trots stor retorik kring ämnet. Dessutom försöker miljöpartiet tillskansa sig centerpartiets mångåriga insats för fler gång- och cykelvägar.
    ,
  • Ej heller vill man profilera sig som en miljökommun med den av folkpartiet föreslagna miljö-mässan.
    ,
  • Gnesta yrkesgymnasium har man glömt bort att utveckla och försatt chansen till ytterligare utbildningslinjer, som t ex signalsystemutbildning för järnvägen!
    ,
  • Man har sagt nej till alliansens förslag att satsa pengar mot ungdomsarbetslösheten i kommunen! Man har inte ens insett att kommunstyrelsen utgör arbetsmarknads-nämnd som aktivt skall motverka arbetslöshet!
    ,
  • Vart tog den nya brandstationen vägen? Behöver inte både brandmän och IT-enheten bättre och säkrare lokaler?
    ,
  • Rört till det har man lyckats med i Kultur- och teknikförvaltningen, med fritidsgården Chill och nu senast i hemtjänsten.
  • När det gäller Liljedalshemmet är det dödstyst och ett fortsatt spel med åldringar som insats. När tänker man prioritera de äldre och sjuka?
    ,
  • Vart tog familjecentrumet vägen, som Ingalill Fredriksson(C) och Ingrid Jerneborg(M) drog igång 2010?
    ,
  • Vart tog Gnesta centrumplan vägen? Är det fortfarande inte dags att snygga upp Gnesta centrum?
    ,
  • Är det inte dags att revidera ÖP Gnesta? Den gamla är från 2004.
I sakfrågorna håller de rödgröna på att bli sk Stureplans-partier medan landsbygden överges! Något som knappast framgår av den rödgröna blogg-retoriken! 

Jag väntar fortfarande på svar från Johan Rocklind(S) angående min interpellation om den försämrade busstrafiken i kommunen. Han har nu funderat i totalt 56 dagar på sitt svar.

----------------- ----- Stängt på grund av betänketid  -  eller vad?  -------------------------- 



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar