fredag, oktober 26, 2012

Partisprickor i FP Sörmland?

Det finns nog betydligt fler pregnanta frågor för folkpartister, att diskutera än Michaela Borgs varande eller icke varande i den sörmländska politiken. I dagens DN-mätning IPSOS hamnar Folkpartiet på rekordlåga 5,2% mot de 13% man hade 2004. Man har således under en period på 8 år tappat dryga 60% av väljarkåren.

Det som händer nu i svensk politik är att det mest invandrarvänliga partiet Miljöpartiet tappar med rekordhöga 2,7% och därmed bara blir det fjärde största partiet medan Sverigedemokraterna ökar lika mycket till rekordnivån 8,5% och är Sveriges tredje största parti!

Tidigare har SD stöd framför allt kommit från arbetarkategorier och lågutbildade men nu blir det ett trendbrott med allt fler tjänstemän och högre utbildade. Den reflektion vi själva gör är att fler och fler börjar märka av den alltmer försämrade sjukvården, där väldigt många är invandrade och den pressade situationen i skolorna. Vi skall då ej heller glömma bort den akuta bostadsbristen särskilt för unga, som är ett resultat av stor invandring till storstadsregionerna!

Det är självklart givet, att vård och utbildning skall ges till alla  - men regeringen måste givetvis kompensera landsting och kommun för de alltmer ökade kostnaderna . Något som dock regering och riksdag nogsamt glömt bort.

Vi har ju tidigare på denna blogg starkt kritiserat riksdagens allt fler uppdrag till kommunerna som inte är finansierade. Något som Göran Persson(S) startade, som ett för staten synnerligen lönsamt projekt. Därmed kom kommunpolitiker att framstå som ekonomiskt inkompetenta medan duktiga riksdagspolitiker harangerades! För den som bedrivit kommunalpolitik under många år är skillnaden i ekonomiska resurser mellan 80-talet och 00-talet enorm!

Nu höjs landstingsskatten i Sörmland med 60 öre utan närmare förklaring. Vårdköerna växer dock och sjukhuspersonalen jobbar häcken av sig. Men Thomas af Bjur(FP) med spenderbyxorna på, tycker att alla "papperslösa" skall ha fri sjukvård.

Addendum:
Nu har regeringen dock lagt ett kompromissförslag, vilket synes bra, där vård ändå garanteras för barn och unga.

Någonstans börjar något att bli tungt. Detta avspeglar sig givetvis i folkopinionen! Inom Folkpartiet får Erik Ullenhag ta på sig en stor del av Folkpartiets kräftgång. Men även Jan Björklund har ett stort ansvar. Vi får hoppas att det mycket snart kommer nya tag från den liberala kanten, att landsting, kommuner och enskilda hålls ekonomiskt skadelösa samt att pensionärernas extra skatter försvinner, annars kommer nog både liberalism och humanism, att dö en smärre sotdöd!

Svenska moderaternas "nya" politik kan även leda till nya inrikespolitiska bekymmer!