fredag, oktober 12, 2012

Fredspriset till EU!

Alf Svensson(KD) som är EU-parlamentariker med en månadslön på 130.000 kr förutom ett synnerligen skattefritt traktamente, tycker givetvis att det är fantastiskt att EU får Nobels fredpris.

Man kan nog säga att de som har stort utbyte av EU dvs EU-parlamentariker är synnerligen nöjda med hur EU sköts och dess syften. De som via skattsedeln måste betala detta spektakel med ungefär 25 miljarder kr är inte lika entusiastiska. Sveriges pensionärer betalar ju dessutom högst skatt i hela EU. Om Sveriges pensionären skulle jämställas med övriga svenskar, skulle det kosta 2-5 miljarder i minskade skatteintäkter.

Norska Stortingets Nobelkommitte hänvisade bl a till EU:s fredinsatser på Balkan och berömde bl a Kroatiens kommande inträde i EU. Sanningen är ju att EU inte gjorde ett dyft åt kriget. Det var USA, som såg till att det senaste Balkan-kriget slutade.

I sammanhanget kan det vara värt att notera att Hitler-Tysklands främsta vapendragare på Balkan under judeutrotningen på 30- och 40-talet var just Kroatien,  landet som startade Balkan-kriget och fördrev 10.000- tals serber från Kroatien utan kompensation för dessa övergrepp!

Minnet är kort bland EU:s välbetalda politiker och det känns ganska olustigt att den norska Nobel-kommitten associerade med EU, väljer just EU som 2012 års största bidragsgivare till världsfreden.

Man hade lätt kunnat finna någon representant för den arabiska våren eller kvinnoorganisationer som oftast fruktlöst kämpar för kvinnors jämställdhet mot män i Asien alternativt frihetskämpar i det fortsatt kommunistiska Ryssland, Vit-Ryssland, Ukraina, Kina eller Vietnam!

Årets pris blir väl inte bättre i jämförelse med 2011 då Barack Obama utsågs. Det känns ibland som det norska stortinget lever i en annan tid eller så är de lika förutseende och stora i sin tid, som den norska författareliten Henrik Ibsen, Henrik Wergeland, Bjørnstjerne Bjørnson, Ludvig Holberg, Sigrid Undset, Alexander Kielland, Aasmund Olavsson Vinje m fl var!?


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar