onsdag, oktober 03, 2012

Märklig diskriminering av romer!

Enligt Dagens Eko vid Sveriges Radio vägrar var tredje bensinmack (urval) på Statoil och OK/Q8, att låna ut hyrbilar till romskt klädda personer. Har detta skett innan den vanliga kreditprövningen är detta givetvis diskriminerande och förkastligt! Nu framgår det inte av reportagen om någon kreditprövning skett.

Man kan ju undra över vad bensinbolagen har att tjäna på att en romsk person med gällande svenskt körkort, som kan uppvisa bensinkort alternativt MasterCard/Eurocard/American Express, vägras hyra bil?

Även om man bara kan förete ett Visa-kort får man ju betala en depositionsavgift och blir raskt kollad mot Intrum/Justitia.  Stationen kan ju även kräva extra försäkring av den som hyr. Således knappast någon risk för bensinstationens ekonomi.

Kan man inte uppvisa någondera av detta så är det givetvis mer bekymmersamt. Men då är det knappast någon diskriminering.

Och om nu någon rom skulle vilja lura en uthyrare, så kan ju vederbörande klä sig annorlunda. Hur vet man då att det är en rom?

Nu framgår inte av undersökningen hur frekvent detta problem är eftersom det var ett fejkat scenario! Men med de alla kontroller, som sker innan en bilhyrning, borde man inte behöva diskriminera människor pga kön, religion eller etnisk tillhörighet. Det är ovärdigt ett upplyst samhälle!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar