söndag, oktober 07, 2012

Fredspristagare i politiken!

Lokalbladet brukar ju för jämnan ha små artiklar om smått och gott. Allt från syföreningar till djur som sprungit vilse eller flyktingar som har det dåligt på sina boenden!

När det gäller internationella insatser t ex för världsfreden, där enskilda personer riskerats sina liv, är man dock inte särskilt alerta. Dvs man har ingen som helst intresse för de, som verkligen gjort en insats för världsfreden. Vi i Gnesta kommun, som är Nobel-pristagare med Fredspriset från Norska Stortinget, sätter ju i högsta grad värde på denna belöning. Kända pristagare utgörs av: Mats Klasson, Frustuna och Göran Benedicks, Gåsinge-Dillnäs. Men kanske finns det fler.

Fredspriset tilldelades FN:s fredsbevarande styrkor 1988. Diplomet är jättefint och snart den 24 oktober är det den internationella FN-dagen. Dessförinnan nästa vecka kommer Stortinget, att meddela vem som får priset år 2012.

Närmare 1.000 svenskar riskerar dagligen sina liv i fredens tjänst, vilket torde vara ett observandum även för journalisten Johanna Cederblad i Nyköping, som hälsas välkommen till verkligheten.

Mitt eget mössmärke är ärvt från den svenska Kongo-insatsen 1962 med en kulrikoschett i märket! Dock var min insats gjord vid bat 52m i Ismailia 1973-74.

Ibland blir det ganska tröttsamt att höra slipade retoriker tala om vikten av världsfred trots att de själva inte bidragit till någonting i ämnet!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar