onsdag, juni 13, 2012

S kräver skolplikt även på sommaren!

Mikael Damberg (S), Magdalena Andersson (S) och Ibrahim Baylan (S) kräver att elever som inte klarat nionde klass, skall få förlängd skolplikt med studier under sommaren. Hur uppenbarligen skoltrötta elever skall kunna entusiasmeras av detta är det nog ingen som riktigt begriper. Särskilt inte aktuella elever.

Men bakom förslaget ligger att fler än 1 av 10 elever inte blir behöriga till gymnasiet. Nu är ju detta inte särskilt ovanligt. Tidigare i historien har dessa siffror legat betydligt högre. Man kan undra över varför många måste även om man uppenbarligen inte vill.

Kanske behöver många elever en paus i skolan för att göra något annat. Själv gjorde jag så efter nio års skolgång. Det gick alldeles utmärkt att sedan fortsätta och läsa det som behövdes för ett intressant och välbetalt jobb.

Förslagets omtanke är gott - men går det att realisera i verkligheten? I den mån aktuella elever saknar erforderligt språk för att hänga med i undervisningen, borde det givetvis vara utmärkt om kompletterande undervisning kan anordnas även på sommaren. Men det är tufft att ha gått ett helt läsår med en säker frustration över motigheter i skolan och sedan fortsätta även på sommarlovet!

Inte för intet störtar vanligtvis våra elever ut från skolorna varje våravslutning  - inte minst för att slippa skolan ett tag!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar