måndag, juni 18, 2012

Kommunfullmäktige i Gnesta sammanträder 18 juli!

Idag är det vårens förmodligen sista kommunfullmäktige, KF med 15 kända ärenden på dagordningen. För att öka kännedomen om KF:s verksamhet botaniserar vi lite i några intressanta ärenden:

1. Budget för 2013 och investeringsplan 2014 och 2015.
Givetvis kvällens främsta begivenhet. Den rödgröna budgeten är ganska återhållsam och konservativ. Dessutom saknas 1/3 av alla budgethandlingar i utskicket, vilket måste förvirra mången delegat. Alliansen stödjer en stor del av majoritetens förslag men har ett antal intressanta utvecklingsprojekt, som även är finansierade. Mer om detta kan man läsa här!

Men i kort innebär alliansens eget förslag en satsning på:
  • Ökad friskvård för kommunens anställda, 730 tkr
  • Ökad satsning på lärare, 2.700 tkr
  • Ökad satsning på "guldkant" i livet för äldre, 450 tkr
  • Ökad satsning på Unga i arbete, 800 tkr
  • Projektering av Trygghetsboenden, 350 tkr
  • Projektering av Ny simhall i Gnesta, 350 tkr
  • Ökning av den kommunala demokratin, 250 tkr
  • Gång och cykelväg till Klemmingsbergsbadet (3.000 tkr), 105 tkr avskrivning
Rödgröna vill ju enbart renovera nuvarande simhall. Alliansen föreslår nybyggnad och frigör därmed gamla simhallen för ombyggnad t ex till innebandy! Alla talar om att bygga cykelvägar. Alliansen genomför!

Det som dock blivit allvarligt med det rödgröna styret är bristen på demokrati, som visar sig på olika sätt bl a i budgetprocessen, där alliansen knappast på ett rimligt vis fått tillgång till erfoderligt material i tid. Detta framgår tydligt av alliansens reservation:

ñ  Såväl majoritet som opposition bör ges möjlighet att sätta sig in i det aktuella budgetläget samt få vetskap om konsekvenser för verksamheterna för att kunna göra en hållbar budget.

Några satsningar som jag själv saknar i allas budget är yrkesgymnasiet. Vill vi ha det kvar? Vart tog nya brandstationen vägen? Är det inte dags att lösa problemen på Hagstumosse med en ganska tjurig ägare och två klubbar, som lider.

Var tas alla de miljoner som går åt för att byta ut chefer inom Kultur- och teknikförvaltningen? 

2. Organisation av grundskolan i Gnesta
Barn- och utbildningsnämnden överskred sina befogenheter i ett beslut våren 2011 beträffande organisation av ytterskolorna. Alliansen överklagade och Förvaltningsdomstolen gav alliansen rätt. Bl de konsekvenser som uppstod av det tidigare beslutet är en ganska ojämn lärartäthet i kommunen, som vi tidigare skrivit om här! Är man intresserad av vad som är fel med tidigare beslut kan du läsa här!

3. Interpellation till KS ordförande angående vräkning av barnfamiljer
Har sitt ursprung i denna bloggs skribent. Enligt socialstyrelsen har endast 4 av 10 kommuner rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer. Eftersom kommunen svarat nej på de flesta av socialstyrelsens frågor, finns det i alla fall intresse av att väcka frågan inte minst mot bakgrund av bostadsbristen i kommunen.

7. Sörmländskt sprututbytesprogram
Kvällens andra höjdpunkt är ett förslag från Landstinget att införa ett sprututbytesprogram för narkomaner i länet. Socialnämnden har avstyrkt unisont. I kommunstyrelsen blev det en synnerligen blandad röstning med en majoritet för nej. I kommunfullmäktige förväntas en icke partibunden röstning i frågan. Inom mitt parti FP är vi ganska splittrade i uppfattning - möjligen med viss övervikt för nej!

8. Sörmlands regionala trafikförsörjningsprogram i framtiden
Är naturligtvis viktig för envar. Kommer vi att ha pedendeltåg i framtiden? Hur är det med bussarna mellan Gnesta och Mariefred? Sörmlands kommunalförbund inbjuder allmänheten att tycka till om detta. Svar skall vara inne före den 15 augusti.

Sammanfattningsvis en hel del kontroversiella ärenden, som säkert kommer att skapa omfattande diskussioner och voteringar på måndag i skenet av olika fiffelutredningar!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar