torsdag, juni 07, 2012

Pendlare i trettio år

Husbladet berättar idag om Stockholms-pendlarnas villkor. Uppenbarligen är många via Västeråsbanan, Eskilstunabanan bekymrade över alla förseningar. Så är det väl oxo i Gnesta med pendeltåg och regionaltåg. Trafiken utnyttjas till det maximal och det får följder. Citybanan kommer inte att vara klar före 2017 - så det blir att vänta.

Själv har jag pendlat från norra Gnesta till Gärdet i Stockholm i närmare trettio år. Både med bil, buss och tåg. Med tåg från Läggesta tog det inte längre än att resa med tunnelbana från Hässelby in till centralen. Samma sak gäller för regionaltåget i Gnesta. Med pendeltåg en ganska jobbig resa.

Tågpendlingen innebar tidvis rätt stora prövningar. Men man utnyttjade tiden till att arbeta eller läsa tidning. Drömmen om landet blev ganska verklig. I många år körde vi bil. Man kunde faktiskt nå jobbet utan ett enda rödljus på 70-talet. Nu är trafiken maxlastad och förfärlig. Inget har gjorts åt att passera Stockholm norrut sedan 1963 då Essingeleden började byggas.

De nya två-våningstågen på Svealandsbanan hade ju en förmåga att inte kunna stänga dörrarna vid minusgrader. Vi blev ofta stående i Nykvarn medan man gjorde allt för att få ihop dörrarna. Hade man då haft barn på dagis att hämta så hade man säkert blivit knorrig!

Men annars har vi inte ångrat en dag att vi flyttat ut på landsbygden. Att inte fler väljer att t ex flytta ut till Gnesta är en gåta. Varför tränga hop sig i Stockholm om man kan leva ett naturnära liv i vår kommun?

Som DN säger pågår en vansinnig inflyttning till Stockholm. Massor med människor tror att Stockholm är ett Shangri-La med obegränsade arbetsplatser och bostäder. Sanningen är att antalet jobb på intet vis ökar i närheten av den inflyttningstakt, som pågår.

Vid Nationaldagsfirandet på Hembygdsgården i Gnesta meddelade dock kommunchefen Nils-Erik att det flyttat in närmare 600 personer under 2011. Inte dåligt!

Vill även passa på att tacka Ann-Sofies för hennes strålande nationaltal. På bilden nedan tågar vi från Strömmen till hembygdsgården. Kerstin och Bengt flankeras ca 10 m efter flaggorna av två långa herrar vid namn Dan och Göran! Framför går högtidstalare Ann-Sofie med äldsta dotter samt kommunchefen Nils-Erik.





Inga kommentarer :

Skicka en kommentar