onsdag, maj 12, 2010

Välregisserat 10 Downing Street drama!

Britter har en feblesse för stora dramer. Under söndag och måndag kunde man på första parkett, BBC och SKY News, följa detta drama minut för minut. Centrum för händelserna var number 10 Downing Street, som numera är en avstängd gata. Så var det inte 1961 när jag, som 16-åring besökte London för första gången.

Det välregisserade dramat, som bort' ha tillfredsställt en viss William, började med att Labour´s Gordon Brown, som stiger ur number 10 och förklarar sin resignation vid talarstolen hand i hand med sin hustru. Därefter iväg till drottningen. Från drottningen kommer sedan den nye premiärministern Tories' David Cameron till number 10 hand i hand med sin hustru. Håller ett tal och sedan in i number 10.

Lite senare dyker Liberaldemokraternas Nick Clegg upp, vinkar till publiken går fram till dörren number 10, som händelsevis just då öppnas av David Cameron, varvid de två herrarna skakar hand och vinkar till publikens förtjusning. Ett välregisserat drama in och ut genom dörrar.

Den nya regeringen har viktiga frågor att ta hand om omedelbart. Den högsta arbetslösheten på 16 år. Det höga budgetunderskottet. En stor utmaning för ett land, som under många år levt över sina tillgångar. Särskilt priserna på bostadssektorn har dragit iväg och utgör kanske en gigantisk bubbla, som kan spricka likt USA.

Mina bekanta i Fulham köpte sitt typiska engelska radhus i Fulham för många år sedan. Priset var då ung 20.000 pund. Idag talar vi kanske om 400.000 pund. Ingen dålig värdestegring. Men sälja? Man måste ju alltid bo någonstans. Många engelsmän köper hus i Portugal, Spanien och Frankrike. Månne kanske slut på denna överkonsumtion?

Men som sagt att följa spelet var intressant och spännande. Det tog ung 5 dagar att forma den nya konstellationen. I Gnesta 2002 tog det över en månad att förhandla fram en regeringsduglig konstellation.


David Cameron och Nick Clegg är utseendemässigt väldigt lika. Jag brukar skilja dem åt på slipsen. Clegg brukar ha gul sådan. Kanske ett starkt radarpar för framtiden. Själv skulle jag kalla dem The Twins!

Enligt engelsk TV var det Clegg, som fick dra det tunga lasset för att skapa koalitionen. Han lär ha jobbat oavbrutet i fyra dagar för att få det iland. I alla fall har nu Storbrittanien för första gången sedan 2:a världskriget en regering med stor legitimitet med 60% av väljarkåren bakom sig. Tidigare regeringar har inte ens nått upp till 45%.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar