måndag, maj 24, 2010

Svensken mer positiv till invandrare

SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har undersökt attityder till invandring i Sverige. Tyvärr är rapporten ganska luddig, otydlig och på gränsen till tolkningsbar. Många av frågeställningarna är inte adekvata och ledande. Bl a har Institutet uppenbara problem med att skilja på kategorin invandrare och flyktingar, vilket ju är två helt olika saker. Men efter mycket grubblande över rapporten kan vi konstateras att:

Svensken blivit mer positiv till invandrare. Endast 36 procent av befolkningen tycker att vi har för många invandrare.

När det gäller flyktingar är man dock inte lika positiva. 48 procent av den svenska befolkningen tycker att vi tar emot för många flyktingar.

Till och med i de med flyktingvänliga partierna (V) och (MP) är det dock över 20 procent, som inte gillar nuvarande flyktingpolitik.

När det gäller religionsfrågan är det dock synnerligen dåligt över hela linjen för de etablerade partierna. Endast hälften av (V) och (MP) sympatisörer tycker att invandrare fritt skall få utöva sin religion. Lägst ligger (C) med 30 procent. För Folkpartiets del har detta engagemang minskat från 63 procent 1991 till 41 procent idag. Riksgenomsnittet för fritt utövande är 40 procent idag. Man är således ganska snarstucken till främmande religioner.

Rapporten är dock intressant så till vida att man nog kan säga att 50- och 60-talets invandrare från Italien, Grekland, Jugoslavien och Tjeckoslovakien har en mycket hög migrationsnivå. Vi får se hur det blir med främst utomeuropeiska flyktingar. Flyktingmottagningen från utom-europeiska länder har ju ökat dramatiskt de senaste 10 åren.

Det som verkar mest märkligt är att de som accepterar invandrare i mindre mån är benägna att ge sitt medgivande till att de utövar en främmande religion. Det synes mig vara ganska inhumant!

Slutsatser om det senaste decenniets flyktingmottagning lär vi kunna dra om en så där 10 år. Sedan måste SOM-institutet höja sin granularitet och konkretisering i detta ämne. Idag är deras rapporter alltför luddiga och trubbiga för att man skall kunna dra några mer avancerade slutsatser .