torsdag, maj 27, 2010

Möjliga valresultat i Gnesta

Gnesta-alliansen, som är en höger-liberal koalition, har styrt Gnesta i snart 6 år. Alliansen går till val på att styra ytterligare 4 år. Arbetet i alliansen under de senaste åren har varit tufft, särskilt med världsekonomin och lägre skatteintäker. Men vi har fått ihop det hela och sluppit skattehöjningar. Ibland har olika beslut väckt stora känslor, som t e x omläggningen av skolverksamheten i ytterskolorna. Men vi hade och har alltid barnens bästa framför oss och det kommer vi givetvis att fortsätta med. Under dessa år har det hänt mycket i Gnesta inte minst kring tågkommunikationer och utbyggnad av kommunen. Gnesta kommun ökar mest i hela Sörmland!

I Gnesta har alliansen 16 mandat av de 31 möjliga. Knapp majoritet således. I ett tänkt scenario skulle sverigedemokraterna kunna tänkas få ett mandat. Man var inte så långt ifrån förra valet. Vidare kunde man tänka sig att alliansen får 15 mandat och röda och gröna partier 15 mandat. Vad händer då?

Om man nu inte vill regera ihop med sverigedemokraterna, återstår egentligen tre lösningar: En ytterlösning med moderater och socialdemokrater, en vänster-liberal lösning utan (KD) och (M) eller en höger-liberal lösning med (MP).

Den senare lösningen höger-liberal-(MP) styrde Gnesta kommun 1998-2002 med gott resultat. Miljöpartiet har ju för övrigt valt att inte skapa något gemensamt program tillsammans med (S) och (V). Valet blir nog spännande liksom efterföljande förhandlingar.

Fotnot: Liberala partier (FP) och (C).

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar