måndag, mars 14, 2016

Hur gick det i tyska valet?Eftersom bl a SVT och DN anser att Angela Merkels CDU är gårdagens förlorare i de tyska lantdagsvalen behövs det nog lite mer kött på benen!


1. Baden-Württemberg med Stuttgart i sydvästra TysklandCDU och SPD förlorar stort med över 10% vardera till AfD som får 15% och de gröna som får 30%. FDP ökar till 8,3%. Inget block får majoritet dvs AfD blir vågmästare.


2. Rheinland-Pfalz norr om B-W med bl a gamla vackra staden TrierI detta starka socialdemokratiska fäste tappar inte CDU och SPD särskilt. Däremot tappar de gröna 65%av sina väljare. SPD tappar även sin majoritet och AfD med 12,6% blir vågmästare.

3. Sachsen-Anhalt i forna DDR med huvudstaden MagdeburgHär tappar vänstern starkt. Die Linke tappar 1/3 av sina väljare och får 16% även SPD drabbas av ett stort haveri och tappar hälten av sina väljare till 10%. I regionen blir AfD med 24,2% vågmästare mellan blocken.


Största vinnare således Alternative für Deutschland, AfD och största förlorare socialdemokraterna, SPD med två tapp runt 10%. Kristdemokraterna gör förluster men inte alls i samma storleksordning som SPD. De gröna får ett blandat resultat med stor framgång i Baden-Württemberg medan Rheinland-Pfalz blir en katastrof!


Angela Merkel har försvagats. Men kanske inte så mycket som en del förutspådde! Tyvärr hade fridemokraterna behövt ytterligare 0,1% för att komma även komma in i Sachsen-Anhalt!


Huruvida samarbete med AfD är möjligt är svårt att förutspå. Särskilt sedan partiet kastat ut sina mer liberala krafter i somras och mer ändrat fokus mot invandring!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar