onsdag, april 22, 2015

I mars 2012 skrev vi om att häva ungdomars utanförskap!

Idag skriver ett antal kända socialdemokrater på DN debatt att ”Alla mellan 18 och 24 bör kallas till medborgartjänst”.   Vi kan bara hålla med och återger bloggen från 2012:

Uppdrag granskning om Malmö

Ibland kan det vara värt att kolla in Janne Josefssons och hans program. Det som är intressant med honom är att han vågar vara sig själv och försöker gå till botten med det han jobbar med.

I kvällens program handlade det om Malmö en "gangsterstad"? Det genomgående stora problemet med asylmottagningen är att man tillåter ekonomiskt att invandrarna bosätter sig var man vill. I Rosengård är det i närmast 100% inflyttade. Hur skall dessa invånare kunna möta Sverige? Förmodligen inte alls!

Det fanns många intervjuade invandrare, som heller inte gillade den nuvarande situationen. Barn går i skolan. Får uppleva en fantastisk ny värld, som skapar hopp för framtiden. Man går igenom grundskolan och en del fortsätter till gymnasiet. De som hamnar utanför, söker förmodligen jobb som inte finns. Då börjar förmodligen all extas för samhället att rasa. Alltför många ungdomar idag har inte en meningsfull sysselsättning och förlorar sin tro på samhället. Man vänder sig istället till nya ledare och kanske kriminell verksamhet. En plats där man är sedd och respekterad. Hur kan regering efter regering i detta land svika så många ungdomar och framför allt pojkar? Hur har man tänkt sig att detta skall fungera utav sig själv?

Förr i världen fanns allmän värnplikt. En utomordenligt integrationsplats. Alla både invandrare, som etniska svenskar möttes och jobbade ihop. Alla blev sedda och blev en del av det svenska samhället. Detta incitament finns inte kvar längre. Allt fler ungdomar hamnar i utanförskap. Det går inte längre att entusiasmeras av Zlatans framgångar! Något måste göras!

Min enda egna raka idé är att återinföra minst ett års samhällstjänst där man kan få prova på olika samhällsyrken. Det kan vara allt från brandsväsende till socialt arbete. Det skall gälla både flickor och pojkar. Syftet måste vara att få "känna av" riktiga jobb, träffa vanliga svenskar och att få känna sig som en i laget. En slags pryo-tjänst under lite längre tid men utan krav på en mängd teoretiska ämnen. Självklart skall det utgå någon form av ekonomisk ersättning i detta!

Men något måste göras! Vi kan inte låta så många ungdomar ödsla bort den bästa tiden av sina liv. Det är ingen tvekan om att åren mellan 12-24 är de bästa och de viktigaste för de flesta människor. En tid då man  formas till det bättre eller sämre. Varför skall folk leva på allmosor när de skulle kunna göra nytta på många områden och få betalt! Socialbidrag är konserverande på längre sikt och måste motverkas med alla medel.

Vi önskar våra kamrater i regering och riksdag lycka till för nu behöver ni verkligen kavla upp ärmarna och se till att ungdomar har en meningsfull sysselsättning och framtid. Detta gäller inte minst våra nya svenskar!

Addendum: Kan noteras att flera liberala/konservativa ledarskribenter sågar förslaget. Å andra sidan har de faktiskt inget bättre att komma med!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar