måndag, april 27, 2015

”DÖ banar vägen för en stor SD–framgång.”

Så skriver idag krönikören Carl Rudbeck i Sydsvenska Dagbladet och markerar att Alliansens överenskommelse med Socialdemokrater och Miljöparti kan få direkt omvänd effekt mot vad alliansföreträdarna möjligen tänkt sig.


"Decemberöverenskommelsen som vid första anblicken tycktes vara en slug strategi för att hålla SD borta från makten och härligheten börjar nu visa sina oförutsedda konsekvenser. Resultatet kan i stället bli det motsatta: DÖ banar vägen för en stor SD–framgång nästa gång folket får göra sin stämma hörd."

 

En utsaga som mycket väl kan slå in. Inte minst utvecklingen av aktuella opinionsmätningar understryker denna tes. Alliansen kommer nog inte tillbaka till makten med sin nuvarande taktik. Dessutom verkar man inte ha förstått att utnyttja demokratins grundval, som ju utgörs av den sk parlamentarismen


I många kommuner likt Gnesta och Katrineholm har man skapat nya konstellationer som social-moderat samverkan. Detta är ju för all del fritt och liknar finska uppgörelser. Problemet är dock att det knappast var vad väljarna hade tänkt sig. 

 

Vem kommer att förlora och tjäna på detta? Ja det beror förmodligen lite på vad kvarvarande opposition gör. I riksdagens fall så är det Sverigedemokrater och Vänsterparti, som står utanför och i varje fall synes SD öka stabilt i DÖ:s hägn. 

 

I Gnesta har hittills oppositionen varit tämligen njugg med större åthävor, vilket givetvis gynnar social-moderater. SD verkar helt ur bilden och har väl inga egentliga frågor att driva i kommunen. Däremot finns det alltid en stor mängd missnöjda, så partiet kommer knappast att minska lokalt i storlek. I varje fall inte mot bakgrund av framgångarna i riksdagen.

 

Center- och Miljöparti är väl förankrade i Gnesta kommuns väljarkår och kommer säkert att behålla sina väljare även om MP kanske har något svagare landsbygdspolitik. Likaså är nog Vänsterpartiet idag i paritet med sin normala politiska kapacitet.

 

Socialdemokraterna backade ju 5% och släpper nog knappast ifrån sig sina 9 nuvarande mandat. Moderaterna som även har 9 mandat vann ett men kan naturligtvis tappa detta om Folkparti och Kristdemokrater spottar upp sig efter höstens motgångar.  


Men med nuvarande konstellation kommer nog Socialdemokraterna att vinna mest på samarbetet med Moderaterna. Risken finns ju att fler allmänborgerliga väljare går högerut! Givetvis kan ju M och S fortsätta sin något oheliga allians, vilket knappast på längre sikt bidrar till någon större politisk vitalitet!

 

Men nog känns det som det täta allians-samarbetet nått vägs ände, att SD kommer att ha en fortsatt stor roll framgent och att allianspartierna knappast kommer att nå makten vare sig i riksdag eller kommun med nuvarande parlamentariska tolkning!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar