tisdag, april 07, 2015

Ett av världens renaste länder måste ta på sig tagelskjortan!

Vid dagens presskonferens med regeringen; en ganska tunn sådan med mest gammal skåpmat meddelades dock i vanlig ordning att Sverige måste höja alla koldioxidskatter. Man kan undra varför? Vi är ett land som släpper ut minst koldioxid i världen. Utspelet kanske mer handlar om att få in än fler skatter och minska den svenska industrins konkurrenskraft. Man kan nog utan fog säga att nuvarande regering är företagsfientlig! 

 

I Tyskland, som släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som Sverige, måste man nu satsa på ökad kolförbränning och struntar givetvis i tidigare överenskommelser.  Nedanstående diagram visar läget 2012. Sverige har sedan 1993 årligen alltid minskat sina utsläpp. Visserligen försöker en del mena att man måste räkna med importerade varors utsläpp i andra länder. Den som är det minsta insatt i matematik (fotnot) inser snart att detta är en omöjlig utsaga. Varor som importeras reexporteras även efter beredning. Hur mäter man de grisar som skickas till Polen för att där bli återexporterat bacon?

 

Jamen Sverige har ju sina älvar. Är det inte orättvisa jämförelser med t ex Tyskland. Nja Sverige är ett ganska kallt land och mörkt land vintertid. Därtill behövs det energi! Dessutom exporterar vi el särskilt till Danmark. Hur räknas från Sverige exporterad el till dansk jordbruks utsläpp?


 

 
Utsläpp enligt naturvårdsverket

Fotnot: Hela världens utsläpp, export, import, reexport etc kan beskrivas som en helhet i en mycket komplex differentialekvation (ett samverkande system). Matematiskt insatt vet att även relativt enkla differentialekvationer är olösliga eller måste ansättas för sin eventuella lösning. Världens differentialekvation är hopplöst olöslig.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar