måndag, september 23, 2013

Romska barn i Skåne-polisens register!

Romer har likt judar och samer varit en utsatt grupp under århundraden; ävenså i Sverige. Därför finns det i Sverige ett särskilt minoritetsskydd för just romer, judar, samer, sverigefinländare och tornedalingar.

 
Att det bland romer finns kriminella personer satisfierar dock knappast Skåne-polisens åtgärd att särskilt registrera barn med romsk etnicitet. Om DN:s uppgifter nu stämmer, vilket inte är helt utklarat, så måste det betraktas som huvudlöst, att så allvarligt åsidosätta enskilda människors integritet. 


Om man nu av spaningstekniska skäl vill göra kopplingar mellan olika individer så borde väl det erkända och kontrollerade misstankeregistret kunna vara tillräckligt!


Det är generande för en stat, som värnar om människors integritet, fri- och rättigheter, att det förekommer olaga myndighetsregistrering särskilt om det handlar om små barn! 


Däremot är det inte, som DN påstår en skam för Sverige - men dock en skam för Skånepolisen om icke misstänkta människor registreras efter släktskap eller etnicitet!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar