onsdag, september 18, 2013

Hur lönsamt är solceller på taket?

Häromdagen i SVT program Landet Runt berättade programledaren om en familj, som hade anlagt solceller på hela taket och nu var självförsörjande med elektricitet. Jag naturligtvis fick man ingen el när den som bäst behövdes på natten eller vintern, när det saknades sol. Men genom ett synnerligen bra avtal med sin elleverantör kunde man köpa och sälja el till samma pris.


Familjen förbrukade årligen 11.000 kWh, vilket är en ganska normal siffra med värmepump. Totalkostnaden för att köpa 11.000 kWh är enligt Elskling 82 öre plus distribution 25 öre dvs totalt ca 12.000 kr/år för 11.000 kWh. Elabonnemang bortser vi i från då det behövs i bägge fallen.


Enligt ägaren kostade anläggningen 200.000 kr. Därtill tillkommer teknisk utrustning för ca 20.000 kr. Hur länge en solcell fungerar är inte känt men tidens tand, blästring, alg- och mosspåväxt gör nog att det blir betydligt lägre kapacitet efter 20 år, då anläggningen förmodligen behöver renoveras. Det innebär en årlig avskrivningskostnad runt 11.000 kr. Därtill kommer i början på 20 års-perioden räntekostnad på ca 10.000 kr/år. Det innebär att anläggningen kostar 21.000 kr/år i början av perioden, som sedan successivt sjunker till 11.000 kr år 20.


Förlusten är således 9.000 kr/år i början som efter 15 år börjar gå med en blygsam vinst och efter 20 år ger en vinst på 1.000 kr/år. Ingen särskilt lönsam affär således. I viss mån torde förlusten minskas med förväntade prishöjningar på el. Å andra sidan är det inte säkert att elleverantörerna är benägna att ge bra återköpsvillkor. Vilken elleverantör vill ha bäst tillgång på el under sommaren? Ingen!


Förlusten är egentligen större än 9.000 kr/år då staten knappast anser att nollsummespelet även gäller moms och den särskilda elskatten. Dessa kan nog uppskattas till ca 3.000 kr/år, innebärande att det i praktiken är dubbelt så dyrt med solceller än att köpa el på vanligt vis.


Hur påverkas takets konstruktion av denna anläggning? Vad gör man om det börjar läcka från taket? Hur inspekterar man under solcellerna? Monterar man ner anläggningen? Vad händer med försäkringar? Förmodligen måste man ha kompletterande dito, som ökar kostnaden. Vad säger en ev köpare av huset. Hur påverkas priset?


I Tyskland är det inte ovanligt med solceller. Men det finns en stor skillnad. I Tyskland eldar men med kol i stor omfattning. Man släpper jämte danskar och polacker ut mest koldioxid i atmosfären i Europa. Man har en betydligt bättre solhöjd än Sverige. Sverige släpper ut minst koldioxid inom EU.


Om nu solceller skulle vara lönsamma. Varför är det då ingen kommersiell aktör, som satsat på detta i stor skala? Svaret är enkelt; det är synnerligen dyrt. När det gäller vindkraft, så hålls den under armarna av särskilda påslag på allas elköp. Utan detta skulle även den gå i putten.


Vad är då bästa sättet att spara el idag? Enligt vår mening följande initiativ:

1. Sätt in värmepump (berg, luft, vatten, från)

2. Isolera huset

3. Duscha mindre

4. Montera lågenergilampor utomhus

4. Montera vattensolfångare

5. Montera luftsolfångare om du har frånluftsvärmepump

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar