söndag, september 22, 2013

Pyrrhusseger för Angela Merkel i Tyskland

I Tyskland gick den konservativa unionen CDU/CSU starkt framåt. Men koalitionspartnern liberala FDP som fick 4,8% klarade in 5% spärren till tyska förbundsdagen. Sämre gick det även för De Gröna och gamla kommunistpartiet Die Linke (Vänstern).

I och med att FDP saknade 0,2% röster kommer dock SPD, De Gröna och Die Linke att ha fler mandat än de konservativa dvs Merkel får ingen egen majoritet. Det som komplicerar livet i tysk politik är att inget parti vill ha med Die Linke (vänstern) att göra med detta partis rötter i det kommunistiska DDR.

Det innebär således ingen stor seger för Merkel utan det lutar åt läget 2005 när CDU/CSU och socialdemokraterna hade en s k stor majoritet. Det är nog den enda reella möjligheten, när FDP inte finns representerat i förbundsdagen.

En koalition mellan De Gröna och konservativa synes inte vara aktuellt m h t uttalanden från resp parti under valrörelsen.

Valet innebar att Tyskland blivit allt mer polariserat dvs mittenkrafterna med FDP och de Gröna har försvagats. Angela Merkels union har förvisso gått fram men den kommer att sakna majoritet i förbundsdagen, vilket försvagar Merkels ställning. Kanske en seger för CDU/CSU men dock en kännbar förlust för den borgerliga koalitionen!


I och med att Merkel inte fick fortsatt majoritet kommer det att dröja månader innan besked kommer om fortsatt stöd för Euron till Grekland m fl länder. Det kommer knappast att hända särskilt mycket inom europeisk politik innan man kommit överens inom en styrande koalition i Europas viktigaste land och ekonomisk motor!



Inga kommentarer :

Skicka en kommentar