onsdag, september 11, 2013

I valtider står Europa stilla!

I Europa väntar alla på att Tyskland skall genomföra sitt val till förbundsdagen den 22 september.  Intill dess blir det inte många beslut i EU. Angela Merkel som funnits på scenen nu i 8 år väntas vinna valet med sin koalition av CDU, CSU och liberala FDP även kallad svart-gula koalitionen. Motståndaren är det röd-gröna blocket bestående av socialdemokrater och de gröna/bundnis 90. Det finns även ett vänsterparti die Linke, som dock ingen vill regera tillsammans med.


Den mest känsliga utrikespolitiska frågan i Tyskland är ett fortsatt ekonomiskt stöd till Grekland, som tyvärr väntar bakom dörren. Ingenting har retat upp det tyska folket som att fortsatt behöva stödja den illa skötta nationens dåliga affärer. 


I vårt broderland Norge har nyss den socialdemokratiska regeringen Stoltenberg fått respass då Höyre gick starkt framåt och liberala Venstre åter kom in i stortinget med 9 mandat. För socialistisk Venstre blev det rena katastrofen och nära nog uttåg ur stortinget. Noterbart är att partiet de gröna fick sitt första mandat i detta val. Norges röd-gröna koalition har bestått av socialdemokrater, socialistisk venstre och senterpartiet. Inga miljöpartister således.

Frågor som dominerat norska valet är skattepolitik (hög skatt trots goda inkomster från olja) samt invandring och flyktingmottagning, som eventuellt kommer att begränsas. 


Jens Stoltenberg drabbades som bekant av de hemska händelserna i Oslo och Utøya 2011. Hans parti fick ett visst uppsving detta år men har sedan dess tappat väljare i stor omfattning. Något som vi på denna blogg tidigare förutspått (s k Churchill-syndromet).

I Sverige har vi bekant val nästa år. Väljaropinionen är ganska osäker och inget block synes få egen majoritet, vilket i praktiken innebär att Sverigemokraterna får vetorätt; dvs kan bestämma vem som skall vara regeringsbildare. Något som de flesta partiföreträdare undviker att adressera! Förmodligen kommer regeringsbildningen 2014, att bli en ganska komplicerad fråga!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar